Annons

80-årig kultregissör prisas i Venedig

Med hårdföra actionfilmer som "The warriors", "48 timmar" och "I rättvisans namn" har Walter Hill blivit en regissör med kultstatus. Nu är han i Venedig för att få pris – och för att presentera sin nya västernfilm ”Dead for a dollar”.
Film • Publicerad 9 september 2022
Walter Hill (andra från vänster) tillsammans med Benjamin Bratt, Rachel Brosnahan, Willem Dafoe och Christoph Waltz inför premiären på "Dead for a dollar" i Venedig.
Walter Hill (andra från vänster) tillsammans med Benjamin Bratt, Rachel Brosnahan, Willem Dafoe och Christoph Waltz inför premiären på "Dead for a dollar" i Venedig.Foto: Joel C Ryan/AP/TT
Walter Hill på filmfestivalen i Venedig.
Walter Hill på filmfestivalen i Venedig.Foto: Joel C Ryan/AP/TT

– Jag har alltid trott att jag skulle hänga med ett tag, fast jag trodde inte att jag skulle bli 80. Men här är jag, säger Hill när TT möter honom på hotell Hungaria.

Han är lite mer fårad och gråhårig, annars är han sig tämligen lik från de år då han hade sin riktigt kommersiella storhetstid med succéfilmer som "The warriors" och "48 timmar". Han har under sin långa karriär också gjort många västernfilmer.

Annons

– Jag är attraherad av genren. Det finns en elegans i en bra västern, en elegant enkelhet. Det finns en dramatisk struktur där som jag dras till, säger han.

Rasism och kvinnlig frigörelse

”Dead for a dollar” handlar om en prisjägare (Christoph Waltz) som får i uppdrag att hitta en rik mans hustru, som sägs ha blivit bortförd av en svart man. Med i bilden finns också en brottsling (Willem Dafoe), nyligen släppt ur fängelse, som vill hitta och döda prisjägaren. Ämnen som rasism och kvinnlig frigörelse finns med.

– En västern behöver relevans till det som händer idag. Se på John Ford, som gjorde västerns på 30- och 40-talen, de filmerna handlade mycket om de ekonomiska problemen som då fanns i USA. Filmerna talade till sin tid, säger Walter Hill.

Han berättar att ursprunget till "Dead for a dollar" var att han läste en artikel om en dansk (!) prisjägare.

– Det där gav mig idén till att göra något annorlunda. Fast det som händer i filmen har inget med att göra med vad som hände dansken i verkligheten. Och i stället för dansk prisjägare blev det nu en österrikisk.

80 år – ständigt aktiv

Han regisserade sin första film, ”Streetfighter” med Charles Bronson, 1975. Storhetstiden kom, som sagt var, med "The warriors" ("det är fortfarande den film man oftast vill tala med mig om") och "48 timmar", men även om en del filmer floppat har han varit ständigt aktiv.

– Jag har alltid känt att de nog inte kunde bli av med mig. När jag hade gjort fyra filmer kände jag, att nu kommer jag nog att syssla med det här ett tag.

Och nästa film? Han skrattar.

– Det är säkrast att det inte tar sex år igen, det är gapet mellan min förra film och den här. Jag jobbar med ett manus på en story som utspelas i New York på 1970-talet och så har jag blivit ombedd att skriva en ny västern.

Fakta: Walter Hill

Ålder: 80 år.

Familj: Hustrun Hildy, två barn.

Yrke: Manusförfattare, regissör.

Tidigare filmer (i urval): "Driver", "The warriors", "48 timmar", "Inkräktarna", "Streets of fire", "I rättvisans namn", "Geronimo", "Red heat".

Aktuell: Med "Dead for a dollar" som visas på filmfestivalen i Venedig. Där får han ta emot det pris som kallas Cartier Glory to the filmmaker för sina insatser.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons