Kultur o Nöje

Konstverk av Markus Åkesson plockas ner på skola

Nybro/Ängelholm Artikeln publicerades
Foto:Montage

Konstverket Sleeping beauty av Nybrokonstnären Markus Åkesson specialbeställdes till en skola i Ängelholm. Men nu har personal protesterat mot motivet och målningen har plockats ner.

Markus Åkessons stora tavla, 170 gånger 300 centimeter, visar en flicka liggande med slutna ögon i en mörk skog, omgärdad av flera personer. Den har specialbeställts till Nyhemsskolan i Ängelholm som ska invigas den 19 april och hängdes i onsdags på plats.

Enligt Helsingborgs dagblad har personal på skolan nu protesterat mot motivet och målningen har plockats ner och ska ersättas med annan konst.

Skolans rektor Tommy Svensson förklarar beslutet för Helsingborgs dagblad.

  – När tavlan kom upp på väggen kom en reaktion från de flesta att den var väl dyster att ha som ett första anslag i en högstadieskola. Vi har en del elever med problem och självskadebeteende, särskilt bland flickor. Motivet väcker känslor av att det har hänt något hemskt, säger han.

  Markus Åkesson säger till Barometern-OT:

  – Min egen ingång till målningen är att den refererar till sagan om Thörnrosa. Det jag själv ser i målningen är en flicka med rosiga kinder som ligger i en säng och sover och ungdomar och barn som står runt omkring och väntar på att hon ska vakna upp, säger han och fortsätter.

  – Titeln är ju tänkt att hänga bredvid på en plakett.

  Åkesson har gjort konst för andra skolor i landet och har inte upplevt något liknande tidigare.

  – Jag tycker det känns tråkigt. Jag är väl förvånad över detta och har själv svårt att förstå varför målningen skulle vara så kontroversiell.

  Vad händer med målningen nu?

  – Det vet jag inte, den enda informationen jag har fått är att målningen ska monteras ner. De har ju köpt den men vad de ska göra med den vet jag inte. Först har de godkänt en skiss, sedan en process halvvägs och sedan slutbesiktningen när den hängts upp på plats. Rektorn har själv varit med i konstrådet som valt ut mig och godkänt motivet och målningen. Vi får se vad som händer.

  Ängelholms kulturchef Susann Toft är också med i konstrådet. Av ett 30-tal föreslagna konstnärer blev Markus Åkesson en av tre utvalda vars skissförslag godkändes. Hon säger till Helsinborgs dagblad att hon är förvånad och besviken över beslutet att plocka ner tavlan.

  – Det är en suggestiv målning som väcker känslor och existentiella tankar om livets olika dimensioner som jag tror kan vara relevant för unga i 14–16-årsåldern.

  På sin Facebook-sida skriver Markus Åkesson om Nyhemsskolans beslut och flera personer har reagerat med kommentarer som: "Personalen reagerar... Vad säger ungdomarna? Jag tror det behövs konstsamtal på den skolan. Misstänker att såna samtal med lärare och unga skulle bli ganska olika." och "Oj, har det hänt något hemskt? Det måste vi gömma undan!".

  Vad tycker du? Kommentera, dela och gilla gärna artikeln nedan.