Annons

Lamine Cissokho har intagit teaterscenen

Musikern Lamine Cissokho har debuterat som skådespelare. Han har flera roller i och har även skrivit musik till Västmanlands Teaters pjäs Utvandrarna i Peter Oskarsons regi.
Lamine Cissokho
KALMAR • Publicerad 10 oktober 2016
Foto: Markus Gårder
Foto: Markus Gårder

- Det är jättespännande och väldigt intressant, säger han efter helgens lyckade premiär i Västerås.

Men när han först kom till teatern blev han minst sagt förvånad. Du ska inte bara spela musik, du ska agera som skådespelare också, fick han veta.

Annons

- Jag hade ingen aning om det, jag trodde att jag skulle medverka som musiker. Så jag var faktiskt väldigt förvirrad i början och undrade hur det här skulle gå, berättar han.

Inte ens under audition i Stockholm tidigare, då han blev utvald till föreställningen, hade han fått veta något.

– Du har lurat in mig i detta, sa jag på skoj till Ale Möller. Det var han som tipsade regissören Peter Oskarson om mig.

Musikern och kompositören Ale Möller medverkar också i uppsättningen. Han och Lamine Cissokho har samarbetat mycket förr, bland annat på Dalateatern där Cissokho jobbade som musiker 2004-2005.

Lamine Cissokho har flera roller i Utvandrarna.

– Jag står jättemycket på scenen. Det är jag som kommer in först. Jag pratar med publiken och säger den inledande repliken, att jag lärde jag mig svenska med hjälp av ett lånat exemplar av Vilhelm Mobergs Utvandrarna.

Lamine Cissokho spelar också städare och prästen som viger Kristina och Karl-Oskar. Dessutom medverkar han som musiker på slagverk och sitt huvudinstrument kora.

Han har även komponerat en del av musiken i föreställningen.

I dag känner han sig mer än nöjd. Och lycklig över samarbetet med regissören Peter Oskarson inte minst.

- Han är mycket skicklig. Han har också använt några av de gamla, vackra ordspråk och berättelser som jag har med mig från Senegal. De framförs både på svenska och mandinka. Det är väldigt roligt.

Annons

Lamine Cissokho är ättling till en berättarfamilj i Senegal, som fört sitt folks historia vidare ända från 1400-talet med hjälp av musik och berättande.

Ett av de senegalesiska ordspråk som finns med i föreställningen handlar om förhållandet mellan levande och döda.

- Det lyder ungefär så här: De döda finns under oss. Om du vill fråga dem om något, kan du knacka i marken. Du kommer att få många svar.

- Jag älskar när jag kan förstärka min musik med berättande om något som känns viktigt, säger Lamine Cissokho.

Pjäsen Utvandrarna handlar om dagens flyktingkris och utvandringen från Sverige på 1800-talet. Den spelas till mitten av november.

Därefter åker Lamine Cissokho till Senegal för en två månader lång turné, och snart kommer världsmusikbandet Roots of Joy, där han ingår, ut med en ny skiva som fått namnet Tamala. Det betyder resenärer på mandinka.

Foto: Markus Gårder
Foto: Markus Gårder

"Jag pratar med publiken och säger den inledande repliken, att jag lärde jag mig svenska med hjälp av ett lånat exemplar av Vilhelm Mobergs Utvandrarna."

Fakta

Lamine Cissokho

Bor: I Skällby utanför Kalmar

Jobb: Musiker

Aktuell: Som skådespelare, musiker, och tonsättare i föreställningen Utvandrarna på Västmanlands Teater i Västerås.

Ger ut ny skiva med gruppen Roots of Joy i Kalmar.

Tina JeppssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons