Annons

Inför bokens afton: Så bra är böckerna

Åtta författare ska prata om åtta böcker under kvällens Bokens afton i Kalmarsalen. Vår bokbloggare och litteraturskribent Ida Wenström har läst alla böckerna och satt betyg på dem.
Publicerad 16 november 2016

Titel: Sov du lilla videung…

Annons

Författare: Cilla och Rolf Börjlind

Förlag: Norstedts

Sidor: 442

Genre: Kriminalroman

Betyg: Fyra fjädrar

Sov du lilla videung utspelar sig mitt i det svenska flyktingkaoset som infann sig för ett år sedan. Vi får följa hemlösa Muriel som träffar en nigeriansk flyktingflicka, polisen Olivia Rönning som hjälper till på Centralen när flyktingarna anländer och flyktingbarn som hamnar på en gård någonstans i Sverige utan att veta vad som väntar. Och samtidigt hittas en mördad pojke nergrävd i skogen i Småland, något som blir ett fall för Mette Olsäter och hennes team.

Det är fjärde boken om Olivia Rönning och Tom Stilton, men det gör absolut ingenting om man inte har läst de andra böckerna. Man lär känna personerna precis lika bra ändå.

Men det allra bästa – och mest skrämmande – med den här historien är hur trovärdig den är. Det här hade lika gärna kunnat vara någonting jag läst om i tidningen och sett på nyheterna. Det finns en massa ondska, men ingenting är svart eller vitt. Det är inte vilken spänningsroman som helst, den är på en annan nivå.

Och jag är fullkomligt förälskad i hur snyggt alltihop knyts ihop. Mer säger jag inte, men det är fullkomligt briljant.

---------

Annons

Titel: Regalskeppet Kronan: historia och arkeologi ur djupet…

Författare: Lars Einarsson

Förlag: Historiska media

Sidor: 350

Genre: Fakta

Betyg: Tre fjädrar

Den 1 juni 1676 förliser regalskeppet Kronan utanför Hulterstad på södra Öland. Hon har tillsammans med de andra skeppen i den svenska flottan blivit jagad av den danska flottan och i ett försök att komma undan försöker skeppen gira. Men Kronan tar en för kraftig sväng och börjar ta in vatten.

Många känner till historien om Kronan, inte minst genom länsmuseets populära utställning. När skeppet upptäcktes igen 1981 fick länsmuseet huvudansvaret för utforskningen. Sedan dess har över 35 000 föremål bärgats.

Lars Einarssons, som själv varit med i projektet sedan 1983, bok är diger och innehåller det mesta man kan tänkas vilja veta om Kronan. Men också om det svenska samhället under Kronans tid. Förutom hur många och stora kanoner skeppet hade får vi även läsa om vilka människorna ombord var och hur man botade de allvarliga sjukdomar som kunde drabba männen till havs.

Det är en välskriven bok, men det mest intressanta är nog alla bilder på sakerna som bärgats från vraket. Beroende på vad man är intresserad av kan man välja vilka bitar man vill läsa extra noga om.

Annons

------------------

Titel: Christer Lindarw: This is my life

Författare: Christer Lindarw och ­­Christina Kellberg

Förlag: Bonnier fakta

Sidor: 260

Genre: Biografi

Betyg: Tre fjädrar

Jag tillhör nog den generation som verkligen fick upp ögonen för After dark när de deltog i Melodifestivalen 2014 med La dolce vita. Men dess historia sträcker sig ända tillbaka till 1970-talet och innehåller både glitter, glamour, kändisar, sorg och skandaler. Det är nog svårt att förstå exakt hur stora de var och vad deras svenska version av dragshow har betytt, men när man läser Christer Lindarws biografi får man i alla fall en känsla för det. De var, och är väl till viss del fortfarande, enormt stora. Inte minst inser man det när han beskriver hur alla stora internationella stjärnor som besökte Sverige på 1970- och 1980-talen kom till deras shower.

Men han berättar också om sin uppväxt i Eskilstuna och relationen till sina föräldrar. Christer växte upp med sin mamma, pappan hade en annan familj och var inte alls närvarande förrän senare i livet. Det är svårt att inte le lite när han berättar hur han tog ansvar för mammas utseende, på skolavslutningarna var det minsann viktigare att mamma såg bra ut än att han gjorde det. Det berättas med så mycket kärlek.

Självklart är boken även fylld av bilder – det hade inte funkat med bara text.

Annons

-------------

Titel: Nortons filosofiska memoarer

Författare: Håkan Nesser

Förlag: Brombergs

Sidor: 91

Genre: Roman

Betyg: En fjäder

Norton, en rhodesian ridgeback som hade Håkan Nesser som husse, är inte bara hund utan tycker också om att kalla sig själv för filosof. Han jagar helst inte bollar som folk kastar (utom på Gotland) utan föredrar långa promenader och att filosofera. Han berättar om hur han låter husse tro att han är nummer ett, fast det egentligen är matte eller hur en hund som lägger huvudet på sned kan få människor att må mycket bättre och öppna sig.

Det har skrivits betydligt bättre historier med djurperspektiv än Nortons filosofiska memoarer. Det känns som att Håkan Nesser har skrivit den mest för sin egen skull, för att bearbeta sorgen efter sin älskade hund. Eller kanske för att det ligger i tiden att berätta djurhistorier (tänk bibliotekskatten Bob, gatuhunden Arthur med flera) och han ville utnyttja möjligheten.

Visst är det mysigt, men det är inte någon unik berättelse. Snarare en sagobok för vuxna som går nästan onödigt fort att läsa ut (91 sidor varav flera bara består av teckningar på Nortons äventyr) och inte direkt lämnar något bestående intryck när man har bläddrat klart.

Annons

-----------------

Titel: Eugen Kallmanns ögon …

Författare: Håkan Nesser

Förlag: Albert Bonniers förlag

Sidor: 543

Genre: Kriminalroman

Betyg: Tre fjädrar

För inte ens ett år sedan förlorade Leon sin fru och sin dotter i en fartygsolycka utanför Afrika. Han har svårt att komma över det som hänt, men i ett försök att börja om på nytt söker han jobb som lärare på en skola i den norrländska orten K-. Där tar han över rollen som svensklärare efter den mystiske Eugen Kallmann, som tragiskt avled i en olycka strax före skolavslutningen. Men det som flera i samhället och på skolan frågar sig är om det egentligen var en olycka, eller om det låg någonting annat bakom? Även Leon finner sig snart mitt uppe i spekulationerna kring vad det var som hände, inte minst efter att han hittat Eugen Kallmanns dagböcker.

Historien berättas ur flera olika personers perspektiv och jag fastnar mer i deras respektive historier än i själva historien om vad som egentligen hänt Eugen Kallmann. Åtminstone till en början, när Kallmann inte tar så mycket plats i boken. Ju längre man läser, desto mer fokuseras det på fallet.

Kanske är det därför jag inte riktigt får känslan av en vanlig kriminalroman – plus att den har ett mycket långsammare tempo än andra kriminalromaner.

Annons

-----------------

Titel: Norma

Författare: Sofi Oksanen

Förlag: Albert Bonniers förlag

Sidor: 327

Genre: Roman

Betyg: Två fjädrar

Normas hår är magiskt och växer flera meter per dag. Hennes mamma Anita har alltid kämpat för att dölja det från omvärlden och när Anita plötsligt dör i en tragisk olycka blir Norma förvirrad och ensam. Hon vill ta reda på vad som egentligen hände Anita och hamnar mitt i en värld av människohandel, hårhandel och surrogatmödrar.

Sofi Oksanen skriver bra, men det finns alldeles för många delar i den här boken; jakten på det perfekta håret, kampen för att få ett barn och inte minst Normas egen kamp för att verka normal. Ingen av delarna hinner få tillräckligt mycket plats för att beröra ordentligt, utan i stället blir allting bara lite för ytligt.

Normas magiskt växande hår blir en symbol för någonting annat, hur hon är fjättrad i sin tillvaro på grund av olika omständigheter. Det spelar egentligen ingen roll att det är något onaturligt inblandat i det – och då har man ju lyckats säga någonting med det.

Annons

Och när jag kan bortse från en sådan, egentligen stor, sak är det så synd att hon slarvar sig igenom så stora delar av den här boken. Det hade kunnat bli så bra.

----------------

Titel: Vågspel

Författare: Ann Rosman

Förlag: Albert Bonniers förlag

Sidor: 476

Genre: Kriminalroman

Betyg: Tre fjädrar

En svensk båt hittas drivande utanför Orkneyöarna. Båtens försvunna ägare visar sig komma från Marstrand och Göteborgspolisen kontaktas. Karin Adler och hennes kollega åker dit för att försöka ta reda på mer om vad som egentligen hänt. Det visar sig att den försvunna är en van dykare, Bo Stenman, som inte borde ha försvunnit till havs. De börjar misstänka att något inte står rätt till.

Dykningen och dess historia får en stor roll i boken när det visar sig att Bo Stenman var en pionjär när det gäller djupdykningar. Och för många år sedan var han med och dök vid ett beryktat fartyg som förliste just utanför Orkneyöarna. Det här för att Ann Rosman fyller sin kriminalroman med fakta om dykning, och om skeppet HMS Hampshire. Då och nu varvas effektivt genom boken, men däremot får all fakta och alla dyktermer historien att tappa lite tempo. Frågan är om jag som läsare verkligen hade behövt förstå allting om hur det fungerar.

Annons

Detta till trots fastnar jag i historien. Jag behöver inte vara intresserad av varken dykning eller gamla vrak. Med lite mystik och en oväntad vändning så blir det en bra kriminalroman som går att läsa på flera olika sätt.

---------------

Titel: Sagasagor: Studsmatta, simskola och en borttappad tigertass…

Författare: Josefine Sundström och Emma Göthner

Förlag: Bonnier Carlsén

Sidor: 90

Genre: Barnbok

Betyg: Tre fjädrar

Övrigt: Josefine Sundström är även kvällens presentatör.

Saga är fem och ett halvt år och ett helt vanlig barn som bor i ett ”gladhus” (radhus) tillsammans med sin mamma och pappa. Helst av allt önskar hon sig ett djur, men det funkar nästan lika bra att få gosa med grannens katt Tigertass. Hon älskar att hoppa studsmatta och gå på simskolan. Hon leker gärna med grannpojken och hon längtar efter årets första snö. Hon är kort sagt som vilket barn som helst, och boken består av helt vanliga vardagshändelser.

Annons

Det är småmysigt att läsa, Sagas känslor känns äkta och inte överdrivna eller forcerade på något sätt. Även som vuxen kan man känna igen sig i hennes tankar. Och Emma Göthners bilder är fina och har små detaljer som man kan titta lite extra på emellanåt.

Boken består av fem ganska korta kapitel som har varsitt tema. Jag antar att tanken är att de ska passa perfekt till högläsning, typ ett varje kväll, och det tror jag också att de gör. För Saga är vilket barn som helst och passar därför att läsa för vilket barn som helst.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons