Annons

Alma-priset till sydafrikanska läsfrämjare

Den sydafrikanska läsfrämjande organisationen Praesa får årets pris till Astrid Lindgrens minne. Pristagaren, som får ta emot världens största barn - och ungdomslitteraturpris, offentliggjordes vid en pressträff på Kungliga biblioteket i Stockholm.
Stockholm • Publicerad 31 mars 2015
Almajuryns ordförande Boel Westin meddelar att årets Astrid Lindgrenpris går till Praesa. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Almajuryns ordförande Boel Westin meddelar att årets Astrid Lindgrenpris går till Praesa. Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Det här är den mest fantastiska uppskattningen för vårt arbete som kan tänkas, säger Carole Bloch, direktör för Praesa, till TT.

– Det är fantastiskt att priset nu ges till Afrika för allra första gången, och till Sydafrika där vi har så många utmaningar vad gäller barnens läsning och även barnlitteratur. Jag tror att priset ger oss ett erkännande, ett bevis på att det vi gör verkligen är avgörande.

Annons

Praesa står för Project for the Study of Alternative Education in South Africa. Organisationen, som är baserad i Kapstaden, bedriver sedan 1992 läsfrämjande arbete för barn och ungdomar i Sydafrika.

– Det finns en demokratisk grundtanke hos dem, de jobbar för att göra högstående litteratur tillgänglig för barn och ungdomar. De jobbar väldigt mycket med tillgängligheten säger juryns ordförande Boel Westin.

Praesa arbetar på många plan och på många olika sätt men också på många olika språk.

– Det är en väldigt viktig tanke är att barnen ska få tillgång till litteratur på sitt eget språk, säger Boel Westin.

I juryns motivering framhålls hur Praesa ger sydafrikanska barn unika möjligheter att få tillgång till litteratur, bland annat genom kreativa läs- och berättarprojekt. "Praesa visar genom sitt enastående arbete hur avgörande böcker och berättande är för att berika barns och ungdomars liv".

Författaren Gunilla Lundgren, som har arbetat tillsammans med Praesa i Kapstaden och varit med om att nominera dem till priset, är mycket glad i dag.

– Den här utmärkelsen är stärkande för alla oss som tycker att barns flerspråkighet är viktigt. Jag jobbar ihop med barn i Rinkeby, där också flerspråkiga barn, och vi kan verkligen lära oss av Praesas arbete på basnivå, och hur de samarbetar med forskare, säger hon.

PraPraesa får Alma-priset för sitt "enastående arbete" med att nå ut till barn och ungdomar med läsfrämjande insatser. Foto: Alma
PraPraesa får Alma-priset för sitt "enastående arbete" med att nå ut till barn och ungdomar med läsfrämjande insatser. Foto: Alma
Fakta

Alma-priset

Alma-priset instiftades av den svenska regeringen 2002 som en hyllning till Astrid Lindgren som avlidit samma år. Prissumman är fem miljoner kronor. Premiäråret 2003 gick det till Maurice Sendak och Christine Nöstlinger. Förra året fick den svenska barnboksförfattaren Barbro Lindgren ta emot Alma-priset.

Vid instiftandet beskrevs priset som "svenska folkets pris till världen". Det kan ges till författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare.

Fler kommentarer:

Åsa Warnquist, från Svenska barnboksinstitutet:

– Personligen så har mitt hjärta klappat lite extra för just de läsfrämjande organisationerna. Jag tror att Astrid Lindgren hade varit väldigt stolt och glad över det här. Det är också väldigt roligt att det för första gången är en pristagare från Afrika.

Mats Berggren, författare:

– Det tycker jag är ett utmärkt val. Av de läsfrämjande organisationer som var nominerade är det här det naturliga valet. Det är jätteviktigt att uppmärksamma eftersom de här organisationerna jobbar väldigt hårt och i en ganska tuff verklighet ibland.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons