Annons

Fånigt leende i fyra snälla minuter med Bonde söker fru

Nyheter • Publicerad 22 september 2006

Jag sitter med ett fånigt leende på läpparna i fyra minuter. Värmen liksom sipprar ut genom dataskärmen. Det känns äkta och nära. Pirrigt som på första dejten. Det snackas på nordöländska, skånska och småländska. En börjar skaka när han ska läsa sina brev och en annan får tårar i ögon samtidigt som han skrattar.

"Det är hemskt, hur ska jag kunna välja?"

Annons

"Det var länge sedan jag var så här nervös."

"De kanske bara är någon som tycker synd om mig."

"Det är 12 år sedan jag var ihopa med någon."

"Det är så det bubblar i hela kroppen att träffa tio sådana här damer.

"Hon skulle kunna bli min fru kanske."

Antingen är det suveräna redigerare som lyckas klippa ihop den ultimata reklamtrailern eller har TV4 verkligen en riktig succé på gång. Söta tjejer utan silikon. Blyga, charmiga bönder som inte hunnit med att träffa den rätta. En dokusåpa där deltagarna sökt till programmet för att de längtar efter något. Där det primära inte är att bli känd eller att tjäna pengar. Den fyra minuter långa reklamtrailern för Bonde söker fru som landade i postfacket bådar faktiskt riktigt gott. "Det är sunda, vettiga tjejer och det är svårare att slå än de dumma och pantade, " kommenterar en kvinna

i trailern. Och hon har så rätt.

När TV4 sände dokusåpan Farmen dök det visserligen upp en del "vanliga genuina människor" bland deltagarna. Som Boris Blomdahl, från Torsås om ni minns honom. Men det viktigaste för programmakarna bakom Farmen var ändå att skapa intriger. Få folk att bråka högljutt och sluta pakter. I Bonde söker fru är det visserligen bara fyra av de åtta utvalda bönderna som går vidare. Men de andra fyra som fått minst brev sägs inte bli utslagna. I stället ska alla deltagarna följas upp under resans gång.

Snäll-tv. Det finns liksom inte på kartan efter allt frosseri i sex, fylla, bråk och intriger. Visst känns det lite skönt om vi skulle få en dokusåpa med ett stort hjärta. Hoppas bara att reklamtrailern håller vad den lovar. Att serien inte ger avkall på den varma tonen när den väl startar. Eller att det blir så konstgjort och gulligt att man kräks. Det är givetvis den största faran med snäll-tv. Själv tyckte jag att vårens introduktionsavsnitt med bönderna var väl töntiga.

Farmer wants a wife som originalidén heter har tidigare gjort succé i länder som England, Frankrike och Norge och resulterat i både bröllop och barn. Den 4 oktober är det Sveriges tur. Och för alla er som undrar - det går inte att utläsa av trailern om Börje Carlsson från Trosnäs på Öland tillhör de fyra som gått vidare. Däremot står det klart att Per Martin Svensson från Tomelilla som snackar som fotbollsspelaren Henke Larsson blivit en riktig favorit.

Den brevskörden leker man inte med.

Carin Janefrid
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons