Annons

Vapen säljs till fel regimer

Sverige står för två procent av världens vapenexport.
Nyheter • Publicerad 27 februari 2012
"Sverige har envist spjärnat emot ett förbud för klusterbomber. Varför? Därför att JAS Gripen, som säljs till bland annat Sydafrika och Thailand, är utrustad med klusterbomben Bombkapsel 90", skriver Per Bauhn.
"Sverige har envist spjärnat emot ett förbud för klusterbomber. Varför? Därför att JAS Gripen, som säljs till bland annat Sydafrika och Thailand, är utrustad med klusterbomben Bombkapsel 90", skriver Per Bauhn.Foto: 

Det låter inte mycket, men det gör oss till världens åttonde vapenexportör och världens största vapenexportör i förhållande till folkmängd. Det är inte nödvändigtvis något moraliskt problematiskt med att exportera vapen. Om vi anser oss ha en rätt att försvara oss själva med vapen, så kan det inte vara uppenbart fel att se till att andra också kan göra det. Men den moraliska bedömningen handlar inte bara om rätten att sälja vapen, utan om vilken sorts vapen man tar fram och till vem man säljer försvarsmateriel. Här har Sveriges hållning varit allt annat än moraliskt högtstående. Det handlar om framställning av klusterbomber och det handlar om Saudiarabien och Pakistan som handelspartners.

Klusterbomber är behållare som innehåller mängder, i vissa fall tusentals, små bomber. Vissa av dessa småbomber är inte större än läskedrycksburkar. Ungefär tio procent av dem detonerar inte, utan ligger kvar i terrängen som blindgångare och omöjliggör ett civilt fredligt liv långt efter krigets slut. Så gott som alla offer för klusterbomber är också civila. Men Sverige har envist spjärnat emot ett förbud för klusterbomber. Varför? Därför att JAS Gripen, som säljs till bland annat Sydafrika och Thailand, är utrustad med klusterbomben Bombkapsel 90.

Annons

Nyligen kom statistiken från Inspektionen för strategiska produkter (ISP) som visar att Sverige 2011 exporterade försvarsmateriel för större belopp än någonsin förr, nära fjorton miljarder kronor. Uppseendeväckande är också att andra- respektive fjärdeplatsen i storleksordning som handelspartner är Saudiarabien och Pakistan. Mer än en fjärdedel av exporten går till dessa båda länder. Man får leta efter länder som är mindre förtjänta av militär uppbackning.

Både Saudiarabien och Pakistan är religiöst intoleranta stater som bidrar till att destabilisera sin omvärld. Deras bidrag till mänsklig frihet är negativt. Pakistan underhöll talibanerna som terroriserade Afghanistan, och var en fristad för Usama bin Ladin. I Pakistan är det belagt med dödsstraff att häda islam. Det är det i Saudiarabien också. Där utmärker man sig för en islamisk rättvisa som innebär att kvinnor förbjuds att röra sig utanför hemmet utan manligt sällskap. För tio år sedan omkom femton flickor i Mecka när de hindrades av den religiösa polisen att lämna en brinnande skola. De hade i paniken försummat att ta på sig heltäckande slöja och därför drevs de med batongslag tillbaka in i lågorna. Den saudiska regimen marknadsför också sin egen form av kompromisslös islam, inte minst genom stöd till moskébyggen världen över. Nu senast har en moské i Göteborg byggts med saudiska pengar, och med den svenska regeringens goda minne.

Poängen med att ha ett väpnat försvar är att man ska kunna säkra sitt lands frihet. Men när det sker till priset av materiell uppbackning av regimer som är frihetens fiender, så förlorar man i moralisk trovärdighet.

Per Bauhn

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons