Annons

Klädsel skolans särmärke

Min åtta-årige son frågade mig häromdagen ”Är Westminster School en bra skola?” .
Nyheter • Publicerad 2 februari 2012
Svensk skoluniform är mer individuell än  den engelska.
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX 
Svensk skoluniform är mer individuell än den engelska. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX Foto: 

Sonen går i Westminster Abbey Choir School, som består av de 31 pojkar som sjunger i Westminster Abbeys kör. Det är en internatskola; pojkarna börjar när de är åtta och slutar när de är 13.

Mittemot Westminster Abbey Choir School ligger Westminster School, en av Storbritanniens förnämsta secondary schools, för barn från nian till studentexamen. Biträdande statsminister Nick Clegg gick där; likaså Helena Bonham Carter och Nalle Puhs skapare A.A. Milne. Bara Eton, där David Cameron gick, räknas som finare.

Annons

Men min son undrade ändå om det var en dålig skola. Varför frågar du det? så jag. Några pojkar från Westminster School hade precis gått förbi. ”De hade inte skjortorna instoppade”, svarade han.

Vad barn uppfattar! Trots att han och jag aldrig diskuterat instoppade skoluniformsskjortor hade han uppfattat att dåliga skolor låter sina elever ha på sig uniformen slarvigt medan bra skolor har prydliga elever. Ja, sade jag, Westminster School är en jättebra skola, och de där pojkarna kommer att bli tillsagda.

I all sin oskuldsfullhet hade min son upptäckt broken windows-teorin: om man inte tar hand om små förseelser blir det snabbt mycket värre. Broken windows, trasiga fönster, var Rudy Giulianis flaggskepp när han 1994 blev vald till borgmästare av New York. Staden var i uselt skick och värst av allt var den allstädes närvarande brottsligheten.

Giuliani tog itu med det genom att börja laga fönster. Små brott tolererades inte längre. Även om vissa tyckte att polisen var för sträng (för att uttrycka det milt) blev ”trasiga fönster” en stor succé. Vanliga människor vågade gå ut på kvällarna igen. Livet i fattiga kvarter blev mer uthärdligt.

De trasiga fönstrens stora tillgång är naturligtvis att taktiken kan användas på andra områden också. Människans instinkt är ju att tänja på gränserna om det går, så någon måste vara Rudy Giuliani och agera gränskontroll. Tänk bara på skattesmitning och trafikförseelser.

Här i England har snart sagt alla skolor uniformer. Vissa har en viss färg på byxorna samt en skoltröja, medan skolor i andra änden har bestämmelser om allt från strumpor till slips och hårband. Ja, min son och dotter har slips och skjorta i skolan.

Men slarv kryper lätt in. Lärare i sämre skolor är förmodligen så trötta på att undervisa otacksamma elever att de inte orkar tjata om att skoluniformsskjortan ska vara instoppad. Men det är som med de trasiga fönstren: om ett barn vet att han eller hon inte behöver följa reglerna när det gäller skoluniformen struntar han eller hon i andra regler också. Därför ser man ofta grupper med skolbarn efter skolan i uniformer som skulle kunna vara stiliga, men de hänger på trekvart. Inte är man stolt över att tillhöra en sådan skola.

Och dessutom: det första intrycket är avgörande. Det gäller både städer och skolor. Vill Westminster School behålla sitt rykte som eminent skola får pojkarna se till att stoppa in skjortan.

Elisabeth Braw, journalist i London

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons