Annons

Braveheart II vill vinka adjö till United Kingdom

“Jag ser här många av mina landsmän, här för att trotsa tyranniet. Vad tänker ni göra utan friheten? Tänker ni kämpa?” frågar William Wallace i filmen Braveheart.
Nyheter • Publicerad 6 mars 2012
Skottarnas ledare Alex Salmond under ett tidigare möte med David Cameron. foto: scanpix
Skottarnas ledare Alex Salmond under ett tidigare möte med David Cameron. foto: scanpixFoto: 

Wallace var en skotsk riddare och frihetskämpe på 1200-talet, och tack vare Mel Gibsons Hollywood-film känner en hel generation biobesökare till Skottlands frihetskamp.

Vi kommer inom kort att kunna bekanta oss med den igen den har redan börjat, men denna gång i parlamentssalar. Skottland, där Scottish National Party nu ensamt har regeringsmakten, vill bli självständigt. Det är inte så att skottarna har varit passiva sedan William Wallace förlorade självständighetskriget mot Englands Kung Edward I. Ända sedan Skottland och England förenades för 305 år sedan har Skottland sökt självständighet, mestadels på fredligt sätt.

Annons

Entré: Alex Salmond. Scottish National Partys ledare påminner till utseendet om Göran Persson, och styr på ett liknande sätt: skickligt manövrerande som draperas i ett hölje av jovialitet. Salmond, den rundlagde mannen som till synes alltid är glad, har lyckats utmanövrera både Labour och de konservativa i Skottland. Nu vill han genomföra en folkomröstning så att Skottland efter alla dessa århundraden kan bli självständigt.

Ett nytt land? En landsdel som frigör sig från Storbritannien? Sådant händer sällan, närmare bestämt aldrig. Men en folkomröstning ska det bli, har Salmond bestämt. Storbritanniens ledning i London kan ju inte motsätta sig folkets rätt att säga sin mening, så premiärminister David Cameron säger sig stödja folkomröstningen.

Men kruxet finns som alltid i detaljerna. Salmond propsar på folkomröstning 2014, så att den kan förberedas ordentligt. Det är naturligtvis ingen slump att 2014 är 700-årsjubileet av en av Skottlands segrar över England. Folkomröstningen måste äga rum nästa år, kontrar Cameron: varför hålla på och prata om den i två år?

Och vad ska skottarna rösta om? Efter att det blev uppenbart att de skulle kunna rösta nej till självständighet –Skottland får trots allt tio miljarder pund i subventioner från England varje år –har en grupp skotska parlamentsledamöter infört ett nytt alternativ. Skottarna ska också kunna rösta på ”Devo Plus”, lite mer Devolution, ordet för Skottlands nuvarande frihetsgrad. Skottland förblir en del av Storbritannien men får ännu större frihet än idag och dessutom får rättigheterna till 80% av intäkterna från Storbritanniens Nordsjö-olja.

Låter det krångligt? Det tycker skottarna också. I olika nya opinionsmätningar stöder mellan bara 28 procent och 32 procent av dem självständighetsalternativet. Salmond är naturligtvis inte så dum att han ordnar en folkomröstning i en fråga där han kan förlora. Nej, i sann Göran Persson-stil är detta också ett maktspel, ett sätt att få mer pengar från London. Med all säkerhet kommer Salmond att införa ett slags mjukare självständighet, som egentligen inte betyder något, på valsedlarna. Väljarna kommer att rösta för den, Skottland kommer att stanna i Storbritannien –och London kommer att belöna Edinburgh för gott uppförande.

Elisabeth Braw

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons