Annons

Hon öppnade sitt hjärta för Kalmar

Småländska hiphoparen Trofast sa att han är en ”jobbig jävel” när Barometern-OT intervjuade honom för två veckor sedan. På Kalmar Stadsfest drog han över sin spelning rejält. Han uppträdde och lade upp bilder av publiken på Instagram då Petra Marklunds konsert skulle ha börjat. Han gick inte av förrän en av arrangörerna gick upp på scenen mitt i en av hans låtar och skarpt sa till honom.
En halvtimme sen dyker kvällens huvudakt Petra Marklund upp på scenen.
Nyheter • Publicerad 12 augusti 2013
Petra Marklund blev en halvtimme försenad med sin spelning på Stortorget.
Petra Marklund blev en halvtimme försenad med sin spelning på Stortorget.Foto: Christer Tille

Med en framgångsrik karriär med listframgångar och utlandsturnéer under artistnamnet September valde hon förra året att byta skepnad – från reklam­radiodisco till melankolisk pop på svenska.

Resultatet blev skivan ”Inferno” som hon skrivit tillsammans med bland andra Jocke Berg från Kent, och det är med sitt eget namn och den nya musiken som hon gästar Kalmar.

Annons

Petra Marklund öppnar sitt hjärta på vid gavel och hennes mellansnack vittnar om att den artistiska makeovern krävde ett stort mått mod.

Hon använder ordet ”sjukt” fyra gånger i samma mening då hon beskriver hur läskigt det är att möta publiken första gången på svenska och hur glad hon är över att så många har kommit.

Låtarna och Petra Marklunds röst är kraftfulla och känsliga på samma gång. Texterna, som handlar om känslor av svek och krossade drömmar, får ett starkt fokus genom sångerskans tydliga och inlevelsefulla frasering av varje enskilt ord.

Med tolkningar av låtar som ”Mikrofonkåt” och ”Kärlekens tunga” tog hon Sverige med storm vid sin medverkan i tv-programmet ”Så mycket bättre”. Nu fungerar låtarna mest som utfyllnad, hon verkar själv vara trött på dem men har trots allt bara ett album att hämta låtar från.

Det blir väl försiktigt, hon har en scenpersonlighet och röst utöver det vanliga men i Kalmar får vi frustrerande nog mest bara se glöden därunder.

Konserten är som bäst när Petra Marklund släpper loss och går sin egen väg som under hennes vemodiga och innerliga fram­förande av ”Sanningen”.

Bäst: När hon går sin egen väg.

Sämst: Utnötta tolkningar från tv-programmet ”Så mycket bättre”.

Publik: Otålig av väntan.

Anna Törnkvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons