Annons

Viktigt att hitta vän till hunden: ”Älskar att umgås”

Vissa hundar visar tydligt att de mår bra av andra hundkompisar medan andra vänder bort nosen. För hundägarna Marie-Christine Larzenius, Elisabeth och Stephanie Andersson är det viktigt att deras hundar träffar andra hundkompisar.
Kalmar • Publicerad 17 april 2022 • Uppdaterad 18 april 2022
Socialt umgänge. Hundägarna Elisabeth och Stephanie Andersson och Marie-Christine Larzenius märker att hundarna mår bra av att umgås med andra hundar.
Socialt umgänge. Hundägarna Elisabeth och Stephanie Andersson och Marie-Christine Larzenius märker att hundarna mår bra av att umgås med andra hundar.Foto: Anna Borg

Solen lyser och värmer både hundar och människor på hundrastgården i Funkabo. Barometern-OT träffar tre hundägare som är måna om att deras hundar även umgås med andra hundar.

Socialt umgänge. Hundarna Ariel och Lajka leker i solen.
Socialt umgänge. Hundarna Ariel och Lajka leker i solen.Foto: Anna Borg

Stephanie Andersson från Kalmar skaffade hunden Ariel för cirka två och ett halvt år sedan. Hon har upptäckt att Ariel har mycket energi och har ett stort utbyte av andra hundar.

Annons

– Hon behöver socialisera sig med andra hundar och efter vi har varit iväg och lekt med andra blir hon mer lugn och trygg. Hon gillar också att leka med större hundar, eftersom hon har så mycket energi. De mindre tröttar hon ut.

Elisabeth Andersson bor i Borgholm och har fem hundar. Till hundrastgården har hon med sig Corall och Lajka och vill också att hennes hundar träffar andra.

– Det är viktigt att de vänja sig vid nya hundar, då blir de inte så blyga utan mer trygga i sig själva, säger hon.

Marie-Christine Larzenius från Kalmar har med sig hunden Rut, som viftar på svansen när hon får se de andra hundarna.

– Nu märker jag att hon är supertaggad. Än så länge går hon bra med de flesta och hon älskar att umgås med hundar. Jag märker att hon utvecklas av att hänga med andra på rastgården.

Fakta

Tips när du introducera en ny hundkompis

– Om din hund är lite knepig mot andra hundar, börja med en hund av motsatt kön. Då ökar chanserna att det går bra.

– Det är Inte nödvändigt, men tänk på att hundkompisen är ungefär lika stor som din hund. Den lilla hunden kan skada sig på grund av ren ”klantighet” och mer kilon. Men leker de mer stillsamt så funkar det bra med olika storlek också.

– När hundarna ska träffas första gången går du och den andra ägaren först en promenad i koppel tillsammans. Håll ett bra avstånd i början. Låt hundarna nosa typ i varsin vägkant. Sedan får de successivt komma närmare varandra.

– Innan ni släpper ihop dem pratar du och den andra ägaren ihop er. Hur gör ni om det blir slagsmål? Bara det här med att komma överens före och ha en nödplan brukar innebära att planen inte brukar behöva användas.

– Det är bra att göra första släppet i en inhägnad första gången. Detta ifall det skulle bli ett väldans race och hundarna riskerar att dra till skogs eller ut på en väg.

– Går det bra boka ny träff. Går det däremot inte bra, om ni märker att kemin inte funkar på grund av slagsmål eller annat. Tacka för den här gången och börja spana efter en ny kompis. Justera kanske ditt val lite beroende på vad som gick snett.

Källa: Rackarungarnas hundskola.

Marie-Christine Larzenius och mopsen Rut trivs i hundrastgården i Funkabo.
Marie-Christine Larzenius och mopsen Rut trivs i hundrastgården i Funkabo.Foto: Anna Borg

För att hitta hundvänner går de tre hundägarna till hundrastgården, har anmält sig i Facebookgrupper och har gått med i appen Dogdater. Svårigheten de lyfter är att hitta hundvänner att hänga med oftare och utanför rastgårdarna.

– Det blir lite konstigt att fråga i hundgården om de vill hänga med, det vågar man inte riktigt. Därför har jag anmält mig till appen där det finns grupper och är med i Facebook och hoppas på att det blir enklare, säger Marie-Christine Larzenius och får medhåll av de andra två hundägarna.

Alla tre hundägarna är överens om det också behövs fler hundrastgårdar i Kalmar.

”Ariel behöver socialisera sig med andra hundar och efter vi har varit iväg och lekt med andra blir hon mer lugn och trygg.”
Stephanie Andersson, hundägare.
bild 1/3
Socialt umgänge. Hundägarna Stephanie Andersson och Marie-Christine Larzenius märker att deras hundar mår bra av att umgås med andra hundar.
Stephanie Andersson och Marie-Christine Larzenius ger tips till varandra.
Ariel och Corall springer runt på hundrastgården.
Socialt umgänge. Hundägarna Stephanie Andersson och Marie-Christine Larzenius märker att deras hundar mår bra av att umgås med andra hundar.
Stephanie Andersson och Marie-Christine Larzenius ger tips till varandra.
Fakta

Hundkompis

Caroline Alupo, etolog, hundpsykolog och hundinstruktör om hundvänner:

Även om hundkompisar inte är ett måste är få saker så berikande och givande som trevligt umgänge sociala jyckar emellan. Både fysiskt, psykosocialt och själsligt. Sporadiska lekträffar med olika hundar är dock inte samma sak som att leva i flock. Det förstnämnda kan till och med stressa hundar till ohälsa. Vanligtvis märker vi hussar och mattar våra fyrbenta vänners intresse för sina artfränder. De uppmärksammar varandra på promenaden, gnyr och tittar länge, vill nära, skälla ut eller bara nosa i ett stråk där en annan hund har gått. Det kan räcka för en del. Men för en del andra hundindivider är det viktigt att verkligen få ett social utbyte av hundkommunikation och hundlek. Det är något vi människor aldrig kan ge dem på samma vis.

Källa: Härliga Hund.

Anna BorgSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons