Annons

"Vi vet att det här fungerar"

- Vi vill inget hellre än att det här ska fungera, säger Nicklas Anderberg, verksamhetschef på Friskis&Svettis, som liksom Korpen ännu inte tagit emot någon patient med fysisk aktivitet på recept.
- Än så länge har vi inte haft en enda patient som ordinerats motion via recept från någon läkare, säger Nicklas Anderberg.
Kalmar • Publicerad 19 augusti 2005

- I stället har man ringt från olika vårdcentraler, både sjuksköterskor och läkare, och frågat oss hur det egentligen fungerar att ordinera motion på recept.

Vad Nicklas Anderberg vet så får patienten själv stå för träningskostnaden.

Annons

- Men vi behöver diskutera det här med representanter från landstinget, om hur det hela bör fungera, så vi kommer igång.

Särskilda ledare

På Friskis&Svettis har man sedan tidigare utbildat särskilda ledare som vet hur de ska ta hand om personer som ordinerats motion på recept.

- Det här är kostnadseffektivt för alla skattebetalare, landstinget och staten. Patienterna får också en bonuseffekt, förutom att de får hjälp med fysiska åkommor, får de ett aktivare liv på köpet, som de förhoppningsvis fortsätter med, även efter träningspassen.

Nicklas Anderberg tror att det kan vara lite ovan inställning att vänja sig vid, både för patienter och läkare, att man faktiskt kan motionera bort sin sjukdom. Men han vet att det kan lyckas.

- Vi som arbetar med träning och motion dagligen vet att det här fungerar. Jag hoppas att vi snart kommer igång och kan hjälpa dem som behöver våra råd och stöttning i sin träning.

MARIA MORSING

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons