Annons

"Vi motsätter oss att det bara är män på listan"

Tingsrätten diskriminerar kvinnor genom nedskärningar av notarietjänster och att bara rekrytera äldre män som vikarier. Det menar en anställd på Kalmar tingsrätt. DO ska nu utreda frågan.
Kalmar • Publicerad 29 juli 2016

Diskrimineringsombudsmannen har efter en anmälan av en anställd beslutat att utreda tingsrätten i Kalmar. Den anställde på tingsrätten, Carl-Erling Halldin, menar att kvinnliga jurister diskrimineras genom att det främst är äldre manliga domare som rekryteras som vikarier.

Tingsrätten har en lista över domarvikarier. Denna lista innehåller enbart män där de flesta är över 70 år. Den listan har fackförbundet JUSEK protesterat mot, men den fortsätter ändå att användas.

Annons

– Vi motsatte oss att man använder en lista där alla är män. Man måste följa arbetsmiljölagstiftningen för att få in kvinnor och yngre, men lagmannen struntade i våra synpunkter, säger Carl-Erling Halldin, facklig representant och rådman på tingsrätten.

Kalmar tingsrätts lagman Laila Kirppu tycker att det är beklagligt att det enbart är pensionerade män på listan, men hon menar också att det inte går att lösa på annat sätt.

– Vi behöver vikarier som kan hoppa in med kort varsel, och då är det bara de här manliga pensionärerna som finns tillgängliga. Vi hade haft kvinnor på listan om det hade funnits några med de kvalifikationerna som hade sökt sig dit, säger Laila Kirppu.

Enligt Carl-Erling Halldin stämmer inte det. Han menar att Laila Kirppu inte har ansträngt sig och bara anlitar personer hon redan känner till, bland annat anlitar hon sin tidigare chef och sin sambo.

– JUSEK motsäger sig hennes påstående med kraft. Det är absurt. Det finns flera kvinnliga domare som jag har pratat med som vill tjänstgöra här, säger Carl-Erling Halldin.

Tingsrätten har en dålig ekonomi. Därför har tingsrätten tvingats dra ner på antalet utbildningsplaster för tingsnotarier. Det har medfört att yngre utbildade jurister, som ofta är kvinnor, inte får möjlighet till anställning. Nedskärningen av tingsnotarier har också gjort att de befintliga notarierna får arbeta mycket obetald övertid eftersom det blir mer att göra, enligt Carl-Erling Halldin.

En ytterligare del i anmälan är att tingsrätten inte har upprättat en plan för sitt jämställdhetsarbete, något de har som skyldighet att göra var tredje år. Efter att anmälan gjorts har dock en sådan plan upprättats.

– Nu har vi antagit en ny plan, men lagmannen fortsätter ändå att diskriminera kvinnor, säger Carl-Erling Halldin.

Martin Söderberg

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons