1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Vi följer lagar och avtal”

”Vi ska följa de lagar och avtal som gäller. Behöver vi flytta på personal ska detta MBL-förhandlas.” Region Kalmar läns HR-direktör, Helen Persson, ger ett tydligt besked.
HR direktör Helen Persson ger ett tydligt besked: ”Behöver vi flytta på personal ska detta MBL-förhandlas.”
Foto: Mats Holmertz

Vårdförbundet och sjukvårdspersonalens oro för att personal kan komma att flyttas runt godtyckligt om det uppstår krissituationer inom sjukvården tillbakavisas av Helen Persson. De regler och avtal som finns följs.

Och det är inte, i dagsläget, aktuellt för Region Kalmar län att aktivera det krislägesavtal som arbetsgivare och fackförbund kommit överens om.

– Nej, vi planerar inte att aktivera krislägesavtal. Det är en ganska omfattande avtal som innebär stora konsekvenser inom många områden. Dessutom är avtalet tidsbegränsat och vi anser inte att vi behöver den åtgärden i dag, säger Helen Persson.

Hur hanterar ni oron från fack och personal om att de kan komma att flyttas mellan olika verksamheter på kort varsel?

– Jag förstår mångas oro och att vi försöker göra det så strukturerat och säkert som möjligt. Vi har byggt upp en struktur som bygger på samråd och nära kontakter mellan oss och alla de fackliga organisationerna. Vi träffas ofta det behövs och diskuterar frågor som denna. Det ska exempelvis genomföras en riskbedömning innan personal kan flyttas från en klinik till en annan för att säkerställa att en sådan förändring är möjlig att göra, förklarar Helen Persson.

För att säkra att regionens arbete med coronakrisen fungerar på alla plan aktiverades krisledningsnämnden, en politisk nämnd, för en dryg vecka sedan. Parallellt arbetar också centrala samverkansrådet som nu träffas varje vecka. På dessa möten deltar också Helen Persson.

– Men centrala samverkansrådet är inte de enda mötena mellan arbetsgivare och fackliga organisationer för att lösa olika situationer och problem som behöver lösas. Vi träffas på olika nivåer om inte dagligen så väldigt nära. Vi har en mycket bra dialog med både Vårdförbundet och övriga fackliga organisationer, säger Helen Persson.

Läs mer

Kalmar

Länsstyrelsen förtydligar anmälan om djurplågeri

Två parallella utredningar pågår: ”Det är upp till polisen att utreda.”

Sommar

Länet: Här är dagens vattentemperaturer

Rapporter och bilder från olika badplatser i länet.

Begravningar

Lars-Peder Gustafsson

I S:t Olofs kyrka, Kalmar, har begravningsgudstjänst hållits för Lars-Peder Gustafsson.

Begravningar

Paula Löfgren

I Heliga Korsets kyrka, Kalmar, har begravningsgudstjänst hållits för Paula Löfgren.

Begravningar

Inga Logg

I Heliga Korset kyrka
, Kalmar, har begravningsgudstjänst hållits för Inga Logg.

Kalmar

Lockpriser vanligare i Sverige: ”Främst ett storstadsfenomen”

Antalet anmälningar ökar till Fastighetsmäklarinspektionen