1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Värsta scenariot: Så många kan bli svårt sjuka i länet

Ett 90-tal personer i länet kan behöva slutenvård på sjukhus när toppen för coronasmittan nås. Ytterligare ett 30-tal personer kan behöva intensivvård vid samma tidpunkt, visar beräkningar från Folkhälsomyndigheten.
Regionen arbetar för att kunna ta emot ett 30-tal intensivvårdspatienter samtidigt. ”Vi håller på att titta på det”, säger Johan Rosenqvist.
Foto: Johanna Eriksson

Folkhälsomyndigheten har uppskattat hur många vårdplatser som behövs på landets sjukhus när coronasmittan härjar som värst. Enligt scenariot ska toppen inträffa efter 64 dagar i Kalmar län, vilket man även räknar med i många av landets andra län. Undantagen är storstadsregioner där toppen beräknas komma senare.

Folkhälsomyndigheten uppskattar att ett 90-tal personer behöver vård på avdelning samtidigt i länet när toppen nås, samt ett 30-tal personer som vårdas på intensivvårdsavdelning vid samma tidpunkt.

Eftersom Kalmar län fick sina första bekräftade fall den 10 mars, skulle man kunna tro att toppen infaller 64 dagar senare, den 12 maj. Men så kan man inte tolka scenariot. Grafen är framtagen för att dimensionera vårdbehovet, enligt Folkhälsomyndigheten. När den verkliga toppen kommer beror på hur väl man lyckas trycka ner kurvan.

– Vi planerar för ett 30-tal personer hos intensivvården som mest. Blir det mindre har vi bättre förutsättningar att klara det. Samtidigt ska man vara väldigt försiktig med antalet dygn. Det kan bli mer utdraget eller mer hoptryckt. Man bör utgå från när det började smitta befolkningen, de första smittade i länet hade fått det utomlands. Men även här är det osäkert, det finns för lite data i världen att stödja sig på, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

I nuläget finns tolv intensivvårdsplatser, får man plats med ett 30-tal personer vid en topp?

– Vi håller på att titta på det. Vi behöver respiratorer och vi ser över vilka lokaler som är lämpliga. Vi tittar även på andra sjuksköterskor som kan behöva hjälpa till. Narkossjuksköterskor ligger närmast till hands.

Flera coronasmittade kan ligga i samma rum. Primärt kommer smittade att vårdas i Kalmar eller Västervik.

– Vi tittar på lokaler i Kalmar och Västervik för intensivvård, vi kommer inte att ha intensivvårdspatienter i Oskarshamn. När det gäller de andra inlagda tittar vi på Kalmar och Västervik, men Oskarshamn kan bli aktuellt i ett senare skede.

Läs mer om coronakrisen: