Annons

Var femte and bär på influensavirus

Kalmar • Publicerad 26 september 2006

Omkring 20 procent av de vilda änder som forskarna tagit prover på vid Ottenby fågelstation på Öland bär på någon form av influensavirus. Inte i något fall har man funnit en agressiv variant av influensa.

– Det känns ju betryggande, säger Anders Wallensten vid Högskolan i Kalmar. Men vi har funnit varianter av virus som är närbesläktade med dem som orsakar utbrott bland fjäderfä.

Annons

Han disputerar på fredag vid Linköpings universitet. Ämnet är fågelinfluensa bland vilda fåglar.

Vid provtagningarna vid Ottenby fågelstation har man fått fram att influensavirus även förekommer hos änderna vid vårflyttningen. Det har man tidigare inte kunnat visa.

– Detta är oerhört viktig information, det talar för att olika influensavirus cirkulerar kontinuerligt hos änderna under hela året, säger Anders Wallensten. Tidigare har det varit något av en gåta hur viruset kunnat sprida sig mellan år och olika hypoteser har förts fram, alltifrån att virus skulle kunna övervintra i frusna sjöar till att andra fågelarter, exempelvis vadare, skulle härbärgera viruset under vintern och våren.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons