Annons

Väntans tider för odlaren

– Jordgubbar till midsommar blir det alltid, frågan är hur många, säger jordgubbsodlaren Nils-Erik Nilsson i Hagby.
Kalmar • Publicerad 1 juni 2013
Jordgubbsodlaren Nils-Erik Nilsson räknar med att de första röda bären ska dyka upp nästa vecka.Foto: Anders Johansson
Jordgubbsodlaren Nils-Erik Nilsson räknar med att de första röda bären ska dyka upp nästa vecka.Foto: Anders JohanssonFoto: Anders Johansson

Han går i väntans tider och räknar med att de första röda bären ska dyka upp nästa vecka.

– Men för att det ska bli lite mängder bör det vara varmt ett tag. Är det varmt om nätterna så driver det på jordgubbarna. Det kan handla om fyra dagar hit eller dit.

Annons

Vädret är olika varje år så det blir alltid en överraskning hur stor skörden blir. För en jordgubbsodlare är det viktigt att få fram många bär tidigt på säsongen.

– Det är alltid höga priser i början, med nationaldag, student, midsommar och allt. Då ska alla ha jord­gubbar. Det är klimatet och biologin som styr hur stora volymer det blir.

Han odlar en del i växthus men mest på friland. Han har gårdsförsäljning men säljer det mesta till Stockholm eller norrut. De jordgubbar som säljs i butikerna här nu kommer mestadels söderifrån.

– Odlarna är före oss i Skåne, Blekinge och Halland. Det har funnits växthusodlade ett tag men de frilandsodlade jordgubbarna har kommit denna vecka. På Öland brukar de också ligga ett par dagar före, säger Nils-Erik Nilsson som minns förra året som en helt okej säsong.

– Det var aldrig någon riktig värmebölja. Det gjorde att inte alla jordgubbar kom på en gång. Det är inte bra för någon.

Pia Olofsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons