Misstänkta våldtäktsmännen fotograferade sitt offer

Kalmar Artikeln publicerades

Männen släpade den berusade kvinnan till en undanskymd plats.

Där höll de fast henne på marken, våldtog henne flera gånger – och fotograferade övergreppet.

Det hävdar åklagaren, som nu åtalar två män för grov våldtäkt.

Det var den 10 september som gruppvåldtäkten mot en kvinna i 40-årsåldern ägde rum. Kvinnan var ute och gick på en gång- och cykelväg vid Trollbackevägen i Norrliden när hon kontaktades av männen.

Enligt åklagaren har männen, tillsammans med en tredje okänd man, fört kvinnan till en avlägsen plats utomhus, knuffat henne till marken och hållit fast henne medan de våldtog henne flera gånger.

Männen har utnyttjat att kvinnan ”av berusning i kombination med insulinpåslag befann sig i en särskilt utsatt situation”, skriver åklagaren i åtalet.

Männen ska också ha tagit bilder på kvinnan under eller efter våldtäkten. Männen ”har visat särskild hänsynslöshet och råhet då de i samband med våldtäkten fotograferat NN i en utsatt situation och på kränkande sätt”, skriver åklagaren.

Bland bevisningen mot männen finns bland annat DNA-prover som binder männen till brottet. Dessutom finns fotografier som dokumenterar skadorna på kvinnans kropp.

Barometern berättade den 16 mars om misstankarna att våldtäktsmännen bodde på ett HVB-hem i Kalmar. Under utredningen tog åklagare Bengt Wahlström därför kontakt med socialförvaltningen för att få ut namn, adressuppgifter och mobiltelefonnummer till de som bodde på tre HVB-hem i Kalmar.

Men socialförvaltningen sade nej och hänvisade till socialtjänstlagen. Uppgifterna får lämnas ut om det gäller en namngiven person men inte generellt.

– Det är inget att säga om. Kommunen gör helt rätt. Men jag har som uppgift att lösa ett av de grövsta brott som finns, sade Bengt Wahlström då till Barometern.

I stället fick han ut uppgifter han behövde från Migrationsverket. Och med hjälp av DNA-prover kunde polisen identifiera två misstänkta. Den tredje misstänkta våldtäktsmannen har polisen inte lyckats identifiera.

Efter avtjänat straff yrkar åklagaren på att de två unga männen utvisas från Sverige och förbjuds att återvända hit.