Annons
Uttern gillar närheten till bebyggelse. Det lilla djuret är sällsynt men en har skådats nordväst om Rockneby vid Snärjebäcken och fler finns vid vatten i djupa Smålandsskogen.
Kalmar • Publicerad 18 januari 2003

Uttern finns i dag i området nordväst om Rockneby och inåt landet vid Emån, Virån och Stångån.

Ulrica Swärd, filosofie magister och biolog vid Högskolan i Kalmar, har ägnat en hel termin åt uttrar i Kalmar län. Hon ville ta reda på vad som styr djurets val av boende.

Annons

Fridlystes 1968

Fram till och med 1950-talet fanns uttern i hela landet. Men miljögiftet PCB slog ut uttern från våra svenska vatten. Den fridlystes 1968 och i dag finns bara omkring ett par tusen exemplar i landet. Uppskattningsvis finns ett tiotal exemplar i Kalmar län.

Miljögifter, livsmiljö, tillgången på föda, jakt och fiske påverkar dess utbredning. Men Ulrica Swärd ville ta reda på vad som styr uttern allra mest just i Kalmar län med hjälp av en inventering som gjordes för ett par år sedan.

Inventeringen visade att de valde efter närhet till bebyggelse, men också gärna bosatte sig invid broar. Det fanns flest spår av utter längs med våra vattendrag vid broarna.

Svårspårad

Men inventeringen kan ge fel bild på ett sätt. Uttern är svårspårad eftersom den är ett skyggt djur som är aktivt på natten. Inventeringen skedde med hjälp av att spåra spillning från djuret.

- Det säkraste sättet borde vara att spåra utter vintertid, att pejla den eller att genomföra DNA-analys av spillning, berättar Ulrica Swärd.

- Uttern är en population under tillväxt, därför är varje individ viktig, säger hon. De flesta uttrar som dör, blir överkörda.

En annan faktor som är av betydelse för uttern är området kring strandkanten. Den gillar växtlighet, fina buskage och prunkande natur längs med strömmande vattendrag, säger Ulrica Swärd.

Lotte Lundgren
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons