Annons

Uppsluppet när första spadtaget på Ikeabygget togs

På måndagen påbörjades bygget av Ikeavaruhuset.
- Det viktigaste spadtag jag någonsin tagit, säger kommunalrådet Kjell Henriksson
Kalmar • Publicerad 16 augusti 2005
Kjell Henriksson, Hans Mattson från Ikea och Mats Paulsson från Peab tar                    det första spadtaget i byggandet av Ikea.
Foto: Sonja Palm
Kjell Henriksson, Hans Mattson från Ikea och Mats Paulsson från Peab tar det första spadtaget i byggandet av Ikea. Foto: Sonja PalmFoto: 

Det är kanske lite drastiskt att anklaga Ikea, Peab och Kalmar kommun för byggfusk. Men faktum är att det första spadtaget togs utan något bygglov.

- Du har väl delegation på bygglov, frågade Kjell Henriksson samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mona Jeansson, och undrade om hon inte kunde skriva på direkt.

Annons

Det var en uppsluppen och positiv stämning när startskottet för byggande av det 23 500 kvadratmeter stora varuhuset gick. Iklädda bygghjälmar och försedda med guldspadar tog Ikeas Hans Mattson, kommunalrådet Kjell Henriksson och Peabs vd Mats Paulsson ett rejält tag om spadarna och fick upp lite vattensjuk mark vid gamla Volvofabriken.

- Mitt livs viktigaste spadtag och jag är inte ens andfådd, säger Kjell Henriksson.

Mycket runt omkring

Men det stannar inte bara vid att försöka bereda mark för Ikea. Det som ska byggas efteråt är minst lika viktigt.

- Vi ska bli sydostregionens största handelscentrum, säger Kjell Henriksson. Jag tror att andra verksamheter kommer att sporras av konkurrensen som väntar.

Detta bekräftas också av Destination Kalmars vd Patrik Holmberg som har ett klart operativt mål.

- Vi har tagit fram en femårsplan där handelns omsättning

i kommunen ska stiga med 25 procent, säger han.

Ikea har redan inlett en rekryteringsfas av de cirka 100 personerna som kommer att arbeta på varuhuset. Under byggtiden kommer även Peab att anställa cirka 20 personer som ska arbeta med varuhusbyggandet.

- Vi tror på Kalmar, säger företagets vd Mats Paulsson, och vi kommer att försöka bli änu starkare här i kommunen.

Annons

Test för Ikea

Det nya varuhuset blir också en rejäl test för Ikea. Det som byggs i Kalmar och även det nya Ikea i Haparanda är ett nytt koncept. Det blir enplansbyggnader bättre anpassade för en mindre stad jämfört med tidigare projektering som bara gjorts i närheten av storstäder.

- Det finns ett stort heminredningsintresse både här och

i Blekinge. När vi öppnar nästa sommar kommer vi att finnas

i alla län i Småland, det passar företaget, säger Hans Mattsson projektansvarig på Ikea.

Anders Blank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons