Annons

"Ultimata idiotins besparing"

Människoliv sätts på spel när kommunen ska spara 200 000 kronor. Nedläggning hotar dykare på räddningstjänsten i Kalmar. Det innebär slut med alla räddningsförsök om någon hamnar under isen.
Kalmar • Publicerad 6 december 2003
I Oskarshamn lade man ned dykningen och det har redan kostat en människas liv. Nu går brandmännen i Kalmar ut och varnar för konsekvenserna av en nedläggning.
I Oskarshamn lade man ned dykningen och det har redan kostat en människas liv. Nu går brandmännen i Kalmar ut och varnar för konsekvenserna av en nedläggning.Foto: 

I Oskarshamn drunknade en 45-årig man tidigt i våras på grund av att man där redan skrotat dykningen vid räddningstjänsten.

- 200 000 kronor sparade vi och det har kostat en människas liv.

Annons

Brandmannen Ronald Ivarsson sörjer en gammal klasskamrat som drunknade medan han och hans kolleger stod hjälplösa vid vaken. Oförmögna att kunna dra upp honom. Anledning: Oskarshamns brandförsvar hade skrotat dykarna.

Det är vad som håller på att hända i Kalmar just nu.

- Jag är helt övertygad om att vi hade kunnat rädda honom. Det här är den ultimata idiotins besparing vi har sett här

i Oskarshamn. Varenda rädd-

ningschef vill jobba förebyggande. De snackar inte om annat än om förebyggande. Men man måste ju rädda liv samtidigt, anser jag. Vi fick höra att vår chef inte skulle ge några pengar till dykning om han så hade 500 000 kronor över. Det säger en hel del om inställningen, fortsätter Ronald Ivarsson.

Har inget stöd

I Kalmar känner brandmännen också att de inte har något stöd hos chefen Anders Sporrong och situationen upplevs som mycket besvärande.

Det finns en fix och färdig dykorganisation. Hälften av de 40 brandmännen kan dyka och livrädda. Det finns alltid två i tjänst som kan rycka ut under ytan. Om en bil skulle gå i vatten eller en människa. Bara i år har man haft omkring 15 utryckningar som gäller livräddande insats under vatten. Inte i något fall har man behövt rädda liv. Några var falsklarm, något fall var en eftersökning.

För ett par år sedan letade

och dök man efter barn utanför Lindöskolan som setts ute på isen. Cyklarna stod kvar vid strandkanten. Barnen hade gått igenom isen men tagit sig

Annons

upp och gått hem för att byta byxor.

Varje vår och sommar dyker brandmännen vid våra vatten vid badstränderna och plockar upp föremål som kan döda badande. Barometern-OT har skrivit om armeringsjärn, bord, cyklar och pålar som ligger dolda under hopptorn och badbryggor.

Hjälplösa utan dykkunskaper

- En som inte kan dyka är hjälplös vid en situation när någon gått igenom en is och hamnat under ytan, säger Lennart Johansson, brandmästare. Han har alla sina 21 dykare bakom sig mot besparingen av 200 000 kronor.

Han och de 20 andra dykarna lär få slåss för sin sak. Både samhällsbyggnadsnämndens socialdemokratiska ordförande Mona Jeansson och brandchefen Anders Sporrong är redo att lägga ned dykningen i Kalmar.

Det handlar också om tid. Den tid som brandmännen lägger ned på dykövningar. Den ska i stället användas till administration.

- Man ska heller inte underskatta det jobb vi lägger ned vid eftersökningar och den kontakt man har med anhöriga vid en mycket besvärlig situation. Vi kan handskas med döden. Men visst kan man ta in en privat dykarfirma för att leta efter döda i vatten och därmed utsätta en annan yrkesgrupp för allt vad det innebär, säger Lennart Johansson.

Fyra bilar har gått ned i vattnet i Kalmar, en vid Ängöbron, två vid Stagneliusskolan och en vid en å, de senaste åren som brandmännen kan minnas. Välta båtar är också en annan olycka där dykare behövs. Om dykningen i Kalmar läggs ned får man vända sig till Karlskrona för hjälp.

Lotte Lundgren
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons