Två länsbor på SD:s riksdagslista - Thoralf Alfsson utanför

Kalmar län Artikeln publicerades
Mattias Bäckström Johansson, Oskarshamn, står på valbar plats när SD föreslår riksdagslista i Stockholm.
Mattias Bäckström Johansson, Oskarshamn, står på valbar plats när SD föreslår riksdagslista i Stockholm.

Mattias Bäckström Johansson, Oskarshamn, och Anne Oskarsson, Mörbylånga, står båda på valbar plats när Sverigedemokraterna föreslår riksdagslista i Stockholm. Thoralf Alfsson finns inte bland de 60 på valberedningens lista.

Efter förra valet fick Sverigedemokraterna 49 mandat, vilket innebär att både Mattias Bäckström Johanssons niondeplats och Anne Oskarssons placering på plats 47 skulle ge dem riksdagsplats.

Det är valberedningen som presenterade sitt förslag på onsdagen. På listan finns Thoralf Alfsson inte med. Han hamnade utanför listan även 2014.

– Det var inget jag hade förväntat mig. Det hade varit roligt om de hade uppskattat saker och ting, men nu hamnar jag väl på en placering från 61 och ner, troligtvis på plats 63, säger Thoralf Alfsson.

Är du besviken?

– Nej, men i och med att jag var vid sidan av listan 2014 och ända har arbetat lika ihärdigt för partiet skulle man ju kunnat tänka sig att de hade sett det. Men jag jobbar vidare med traditionellt valarbete för partiet. Jag är Sverigedemokrat i första hand och mig själv i andra hand.

Mattias Bäckström Johansson, riksdagsledamot och energipolitisk talesperson, klättrar från plats 24 till nio.

– Det känns verkligen hedrande, det är roligt att få ett kvitto på det politiska arbete jag gjort med att utveckla energipolitiken som gruppledare i näringsutskottet, säger Mattias Bäckström Johansson.

Vilka frågor är viktigast inför valet?

– Trygghet, sjukvården samt en fortsatt stram migrationspolitik.

Anne Oskarsson kommenterar sin placering i ett pressmeddelande.

– Jag är tacksam och rörd över förtroendet från valberedningen för denna placering. De frågor som ligger mig varmast om hjärtat är landsbygdsfrågorna och där jag som ölänning kan se exempelvis hur böndernas situation här har blivit allt tuffare. Det vore en stor förmån att få jobba med att förbättra förutsättningarna för en levande landsbygd - på riktigt, säger Anne Oskarsson.

Listan spikas vid Sverigedemokraternas valkonferens den 16–18 mars. Listan är gemensam men de 50 första kandidaterna rangordnas i sin egen valkrets vilket gör att fler kandidater ska hamna på ”rätt” länsbänk efter höstens val.