Annons

Tullslätten ett enigt val

”Tiden är viktigare än platsen." Byteaterns styrelseordförande Bengt Skoog är bestämd efter tisdagens möte med kommunledningen.
Kalmar • Publicerad 19 december 2012

Samtidigt tog kultur- och fritidsnämnden upp frågan om kulturcentrum vid sitt möte och ställde sig helt enig bakom förslaget att placera det på Tullslätten.

– Främsta anledningen är att vi tror att Tullslätten är ett snabbare alternativ, men närheten till biblioteket är också viktig, säger nämndens ordförande Marianne Dahlberg (S).

Annons

Kommunledningen träffade under tisdagen Byteaterns styrelse och presenterade förslaget.

– Tullslätten är ett mer invecklat projekt med fler parter än brandstationen, men oavsett plats är tiden viktigast för oss, säger Bengt Skoog.

– Och Tullslätten kanske har större utvecklingspotential.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) tyckte att man hade haft ett bra samtal och instämde helt i att det nu måste hända något.

– Frågan om nya lokaler för Byteatern har diskuterats i 20–25 år nu. Den har gått i arv, först till Kjell Henriksson, sedan till mig och nu är det hög tid att vi sätter ner foten.

Stämmer det att brandstationen är intressant för en byggare som vill investera i Kalmar?

– Det finns alltid intressen, men nu måste vi ta en sak i taget, säger Johan Persson. Byteatern är prio ett, den andra diskussionen får vi ta sedan.

Direkt efter årsskiftet ska Johan Persson presentera planerna för samtliga gruppledare, och en bit in i januari är kommunledningen välkommen på kaffe hos Byteatern.

– Då ska de redovisa en tidsplan för distinkta politiska beslut, säger Bengt Skoog. Det är mycket viktigt.

Bertil Dahl (V) deltog också på tisdagens möte, och han var riktigt nöjd.

Annons

– Det känns bra, jag tycker att vi ska se det här som en julklapp. Mitt parti har länge kämpat för ett kulturcentrum och Tullslätten har varit vårt förstaalternativ, säger han.

Samtidigt håller han med om att frågan har tagit alldeles för lång tid.

– Men av två bra alternativ kan Tullslätten bli ett riktigt kulturcentrum med samverkansmöjligheter, ett lyft för Kalmar.

Bertil Dahl är också optimistisk om tidsplanen. Han menar att formella politiska beslut kan tas under våren 2013. Om planarbetet beräknas till ett år kan det bli byggstart 2014 med inflyttning 2015.

Birgitta Hultman
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons