Annons

Tommy Lindström: ”Vi har ett konkret förslag för miljön i hela EU”

En gemensam europeisk koldioxidskatt som inget land kommer undan. Det är det mest effektiva sättet att främja klimatarbetet i EU.
– Vi är enda partiet som har ett konkret förslag, säger liberalen Tommy Lindström.
Kalmar/Borgholm • Publicerad 11 maj 2019 • Uppdaterad 25 maj 2019
Liberalen Tommy Lindström gillar elbilspoolen i Kalmar. Den symboliserar det han och partiet tror på: Att EU ska dela fler funktioner, allt från gemensam valuta och yttre gränsskydd till översättning av gymnasiebetyg.
Liberalen Tommy Lindström gillar elbilspoolen i Kalmar. Den symboliserar det han och partiet tror på: Att EU ska dela fler funktioner, allt från gemensam valuta och yttre gränsskydd till översättning av gymnasiebetyg.Foto: Mats Holmertz

Han är energirådgivare från Borgholm och står som lokal kandidat på 34:e plats på Liberalernas valsedel. Som EU-projektledare på Energikontor Sydost I Kalmar är det just energi- och klimatfrågorna som han brinner för.

– Vi stöttar kommunerna i sydöstra Sverige i olika projekt som de enskilda kommunerna inte skulle ha råd med själva.

Annons

– Många projekt handlar om att vi gör av med väldigt mycket energi i onödan, och därför är det viktigast att effektivisera, säger Tommy Lindström.

Han har varit liberal ända sedan skolvalet i högstadiet, även om han inte haft någon framträdande plats i kommunvalen. Och nu är det alltså EU-valet som gäller.

Varför kandiderar du till EU-valet?

– Jag ser hur mycket EU påverkar vår vardag. Många tar det för givet, utan att förstå hur bra EU är. Till exempel går 70 procent av all export från företagen i Kalmar län till EU:s inre marknad, och skulle man börja införa tullar och avgifter igen skulle det få en väldigt stor negativ påverkan.

– Jag har ju själv sett nyttan av det europeiska samarbetet under de senaste tio åren när jag har jobbat med energiprojekten.

Vilka EU-frågor är viktigast för dig personligen?

– Klimatet givetvis. Och införandet av en gemensam koldioxidskatt, vilket vi är ensamma om att föra fram i det här valet. Det skulle betyda samma regler för alla länder, till skillnad mot i dag när länder kan subventionera till exempel industri för att undvika lågkonjunktur. En sådan skatt skulle vara en av de effektivaste åtgärderna för miljön, men den kräver att alla länder är överens.

Varför är just de frågorna viktiga?

– Det är ju de som är drivkraften bakom all utveckling. Här i Kalmar län, som är så transportberoende, har vi ju biogasen som löser väldigt många miljöproblem. Ute i Europa används bara lite av biogasen till fordon, det mesta går åt till att framställa el. Men nu börjar Europa få upp ögonen för hur vi jobbar här, och det är jätteroligt.

– Vi har ett cirkulärt systemtänk där vi är världsledande.

Annons

Vad gör ditt parti för att driva de här frågorna?

– Jag kan inte påstå att vi hittills har varit det främsta klimatpartiet. I valrörelsen i höstas talade vi mer om LSS och skolan, även om Naturskyddsföreningen tyckte att Liberalerna hade bäst klimatpolitik.

– Men kravet på en europeisk koldioxidskatt är det mest effektiva sättet att få bort den fossila energin, vi är det enda partiet som har ett konkret förslag.

Hur ska du få fler att gå och rösta?

– Vår valrörelse bygger ju på vad EU har gjort för mig, till exempel enklare resande, lägre roamingavgifter, fri rörlighet, och inte minst fred. Dagens unga generation tar mycket av detta för givet, men det har inte varit gratis, det har varit en resa för att komma hit, det är viktigt att berätta.

Vad anser du om Brexit?

– Jag tror att det var ett förhastat beslut. Det var en nationalistisk rörelse där man inte tänkte på konsekvenserna, men jag tror att man börjar bli medveten om dem nu.

– Vi tycker tvärtom att EU behöver utökat samarbete, och vi säger därför ja till ett större svenskt EU-bidrag. Men vi lägger gärna mer pengar på forskning och utveckling och lite mindre på jordbruk.

"Det här valet handlar om värderingar, om vilket Europa vi vill att våra barn ska växa upp i. Ett fritt Europa med öppna gränser, eller ett stängt med kontroller,” säger Tommy Lindström, liberal från Borgholm.
"Det här valet handlar om värderingar, om vilket Europa vi vill att våra barn ska växa upp i. Ett fritt Europa med öppna gränser, eller ett stängt med kontroller,” säger Tommy Lindström, liberal från Borgholm.Foto: Mats Holmertz

Är du orolig för att extrempartier ska få avgörande inflytande i Europaparlamentet?

– Jag hoppas att EU-valet ska handla om värderingar, inte om åsikter. Det handlar om vilket Europa vi vill att våra barn ska växa upp i. Ett fritt Europa med öppna gränser eller ett stängt med kontroller, och begränsningar av den personliga friheten?

Annons

Vilka EU-frågor är viktigast för Kalmar län?

– Det är handelsmöjligheterna. Vi är ett väldigt producerande län som behöver EU:s inre marknad.

Har Liberalerna som parti ändrat inställning till EU under de senaste åren?

– Nej, det tycker jag inte. Vi har varit det mest EU-vänliga partiet ända sedan vi gick med i EU, och det har inte ändrats. Tvärtom.

Birgitta HultmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons