Annons

Tjejerna testcyklade för ett tryggare Kalmar

Är du ung, måste använda cykeln och ge dig ut på kvällen vill det till att cykelbanan är belyst för att du ska känna dig trygg.
Kalmar • Publicerad 3 december 2003
Tjejgruppen med elever från Jenny Nyströmsskolan i Kalmar gav sig i väg ut på en provcykling på tisdagskvällen.
Foto: LARS JOHANSSON
Tjejgruppen med elever från Jenny Nyströmsskolan i Kalmar gav sig i väg ut på en provcykling på tisdagskvällen. Foto: LARS JOHANSSONFoto: 

- Den bana som vi provcyklade är rätt bra, men det finns andra dåliga cykelvägar som i Norrliden, Ekö, från Rinkabyholm och ner mot Dunö, exempelvis. En del är inte alls belysta.

Det säger Malin Olander, elev på Jenny Nyströmsskolan, och en av de tjejer som på tisdagskvällen provcyklade en slinga med gator och cykelvägar.

Annons

Frågan som gatu- och parkkontoret söker svaret på är vilken nivå av belysning och övrig standard som ungdomarna uppfattar som trygg? Tisdagskvällens träff omfattade först en cykeltur, sedan en diskussion. Synpunkterna ska ingå i den inventering av kommunens cykelnät som ingår i arbetet med Kalmar som cykelstad och samarbetet Vi möts i Kalmar. Processledare är Rådet för ett tryggare Kalmar.

Cyklade gjorde även en grupp killar från Jenny Nyström samt några politiker och tjänstemän.

Anders Berg, projektör på gatu- och parkkontoret noterade alla synpunkter:

- Det är i kommunens periferi som ungdomarna främst upplever att standarden är dålig. Den sträcka vi cyklade har delvis lägre standard, främst gäller det den gamla banvallen.

Möjligheterna till att få en bra belysnings- och övrig standard är bäst vid nya byggen, men det finns en vissa mindre resurser att förbättre också gamla sträckor, enligt Anders Berg.

Jörgen Danielsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons