Annons

Timme för livsviktig insats

Tio bilar kraschades mot marken när de släpptes från en 36 meter hög kran. Det motsvarar en krock i 90 kilometers hastighet.
Kalmar • Publicerad 5 december 2003
En personbil kraschade i marken från ett fall på 36 meter. Räddningstjänsten ska öva sig att plocka ut skadade ur vraken så snabbt som möjligt.
- De moderna bilarna med förstärkta balkar försvårar för oss att få ut skadade, säger brandmännen Peter Berg och Jonas Isaksson.
En personbil kraschade i marken från ett fall på 36 meter. Räddningstjänsten ska öva sig att plocka ut skadade ur vraken så snabbt som möjligt. - De moderna bilarna med förstärkta balkar försvårar för oss att få ut skadade, säger brandmännen Peter Berg och Jonas Isaksson.Foto: 

Krasch! Ljudet av mosad plåt och glassplitter från krockade bilar sprängde in i medvetandet och fick oss som betraktade skådespelet att rysa.

Det behövs inte mycket fantasi för att förstå vilka personskador det blir.

Annons

- Den som krockar i 70 kilometer och har bilbälte får inre organen hoptrycka. Mellan bröstet och ryggraden blir det så här mycket plats, säger Peter Berg, och visar cirka 15 centimeter med händerna.

Han är brandman på räddningstjänsten i Kalmar och tillsammans med Jonas Isaksson, brandman, och brandförman Johan Ohlström förbereddes den stor räddningsövningen nästa vecka.

Tio moderna personbilar kraschades på övningsfältet i Ebbetorp. De släpptes från kranen för att få samma effekt som om två bilar hade frontalkrockat.

De moderna, krocksäkra bilarna är svåra att forcera för räddningspersonalen när det inträffat en krock.

De har förstärkta stolpar och kaross. Även om det finns krockkudde kan de skadade ha inre skador. För brandpersonal gäller det att snabbt få loss de skadade. För räddningsinsatsen behövs moderna verktyg. Och det har Kalmars brandkår.

- Övningen heter gyllene timmen. Målet är att en skadad ska ligga på operationsbordet inom en timme från det att larmet går, säger Peter Berg.

I övningen som pågår i fyra dagar kommer förutom räddningstjänsten, ambulanspersonal, akutpersonal, polis, bärgningskår, Vägverket, försäkringsbolag och trafikskerhetsrådet att medverka.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons