Annons

Tillståndet kan dras in för krogar

Efter domen mot Thomas Axeheim riskerar nu samtliga krogar i Invest ­Kalmar att mista sitt serveringstillstånd.
Kalmar • Publicerad 20 juni 2013

Enligt socialnämndens ordförande Roger Holmberg (S) kommer det nu att öppnas ett tillsynsärende där eventuella åtgärder mot krogimperiet ska kartläggas.

– Ägarna har själva tagit kontakt med oss och sagt att de ska överklaga domen. Vi måste därför avvakta tills vi ser att domen blir slutgiltig, säger Roger Holmberg.

Annons

Socialnämnden har tidigare delat ut en varning till Kalmarkrogar för för­seningar av bokföringen. Thomas Axeheim och hans advokat Bengt Stridh har sagt att förseningarna berott på att man valt att undersöka möjligheten att få kapitalskott från aktieägarna.

Tingsrätten ansåg dock att Invest in Kalmars ord­förande agerat med uppsåt och dömde honom till villkorlig dom för bokföringsbrott av normal­graden, 40 dagars dagsböter samt 5 000 kronor i rättegångskostnader.

Skulle domen vinna laga kraft kan det alltså innebära att samtliga Kalmarkrogar mister sitt serveringstillstånd vilket skulle innebära att flera av Kalmars största krogar torrläggs.

– Det finns en klar möjlighet att vi kan dra in ­tillståndet, ja. Lagen säger att man ska beakta vilket uppsåt som legat bakom, bekräftar Roger Holmberg.

I det här fallet har ju tingsrätten slagit fast uppsåtet?

– Ja. Men vi får se om domen överklagas och ­vilket utslag det blir i nästa instans.

Ett eventuellt indraget serveringstillstånd kommer dock inte att bli aktuellt under sommaren.

– Vi har inte nämnd förrän i augusti nästa gång. Det kan inte bli aktuellt förrän till hösten, säger Roger Holmberg.

Barometern har utan framgång sökt Thomas Axeheim och hans advokat Bengt Stridh.

Jörgen Ström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons