Annons

Tillstånd gavs – trots att bostäderna låg för nära

2011 fick Läckeby Water tillstånd att flytta in på Gamla industriområdet. Boverket rekommenderar minst 200 meter till närmsta bostad. Här blev det 160 meter. Två år senare öppnade även en familjecentral i industriområdet.
Kalmar • Publicerad 26 april 2018

Gamla industriområdet har länge varit en nagel i ögat på Kalmars stadsplanerare. När det byggdes upp låg det bland åkrar och fält. Nu har staden växt i kapp och området hamnat centralt bland bostäder och shoppingcenter. Några aktiva insatser för att fasa ut området har däremot inte gjorts. När Läckeby Water, numera Lackeby Products, ansökte om att flytta in sin verksamhet från Läckeby till stan gav länsstyrelsen klartecken med kommunens miljöenhet, brandkår och vattenbolag i ryggen. Det som är speciellt för Läckeby Waters är att det finns så kallat betbad och det är badet som gör verksamheten tillståndspliktig.

I tillståndet behandlas buller, utsläpp till vatten och luft och de få rader som nämnder risker står att ”en riskanalys har gjorts och några betydande risker inte identifierats”.

Annons

– I det här fallet bedömde vi att det var helt okej att ge tillstånd. Visst skulle vi kunna ha sagt nej om det är för stora brister men det är ingen jättestor kemisk hantering även om det alltid finns risker med sådan här verksamhet, säger Lars Engström, miljöhandläggare på länsstyrelsen, som deltog i beslutet.

Läckeby Water hade övervägt alternativen att bygga ut på plats i Läckeby eller etablera sig i gamla Volvofabriken. Båda alternativen förkastades då de var sämre rent praktiskt och bedömdes inte heller ha några miljömässiga fördelar. I samband med flytten ökade verksamheten från 1 300 kvadratmeter till 9 000 kvadratmeter och tre ton giftiga och frätande kemikalier används per år.

Länsstyrelsen konstaterar i tillståndet att placeringen innebär att närmaste bostadshus ligger 160 meter bort. Boverkets allmänna råd är ett skyddsavstånd om 200 meter för anläggningar med kemisk eller elektrolytisk ytbehandling. Länsstyrelsens Miljöprövningsdelegation bedömde att störningarna skulle bli små och att avståndet kan accepteras. Kanske kommer måndagens storbrand att påverka tillståndsgivningen i framtiden.

– Det ska bli intressant att se hur liknande anläggningar bedöms framöver. Vi kommer nog titta mer noga på avståndet till bostäder, med tanke på det som hänt. Jag kan inte tycka att det var direkt olämpligt att ge tillstånd även om vi gick med på ett mindre skyddsavstånd. Vi borde kanske ha varit lite hårdare. Men det var en befintlig lokal på ett befintligt industriområde.

I kommunens yttrande till länsstyrelsen inför tillståndsgivningen framgår det mer om riskerna. Miljöhandläggaren konstaterar att anläggningen ligger centralt i staden och i kombination med användning av farliga kemikalier så är den sannolikt allvarligaste miljöaspekten konsekvenserna vid onormala händelser som utsläpp eller brand. Att avståndet är kortare till närmaste bostad än vad som rekommenderas, tas också upp. Brandkåren ställde också krav, bland annat att lokalerna för betning och förvaring av sprutbetningsvätska ska utföras som egna brandceller. Företaget godtog och uppfyllde kraven. Men det räckte inte i det här fallet. Brandcellerna är till för att skydda syrorna om det börjar brinna i andra delar av lokalen, inte inuti själva brandcellen, som var fallet.

Vad som orsakade branden är ännu höljt i dunkel. Kanske var det kemikalierna i kombination med de elektriska installationer som fanns i badet. Kemikalerierna: salpetersyran, flourvätesyran och svavelsyran kan inte självantända och är heller inte brännbara.

– Men när de upphettas bildas giftiga gaser. Just det här scenariet hade ingen tänkt sig kunna inträffa, förklarar Karl-Johan Daleen, räddningschef på Kalmar brandkår.

Förutom närheten till bostäder har finns sedan 2013 även en familjecentral belägen mellan affärskvarteret Giraffen och Lackeby Products.

Är det klokt att bygga upp verksamheten på samma plats?

– Vi får självklart titta på det som hänt. Det här är väldigt giftiga gaser och vi vill till varje pris se till att detta inte inträffar igen.

Emma AreniusSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons