Annons

TIDSLINJE: Detta har hänt med exploderande bussarna

Tre bussar har exploderat och flera har fått oskadliggöras för att förhindra fler tillbud. Här har vi samlat vad som hänt sedan i maj 2023.
Kalmar län • Publicerad 27 maj 2024 • Uppdaterad 5 juni 2024

22 maj 2023: En gasbuss exploderade i Västervik. Ingen människa ska ha skadats men två bilar i närheten drabbades, enligt SVT:s Smålandsnytt.

En gasbuss exploderade i Nybro den 22 maj.
En gasbuss exploderade i Nybro den 22 maj.Foto: Joacim Andersson

28 april 2024: En gasbuss av samma modell som i Västervik, en Fiat Ducato, exploderade vid Nilsbuss i Nybro. Intilliggande vägar spärrades av och Försvarsmakten kallades in för att skjuta sönder kvarvarande tankar. Samtliga 50 gasbussar av aktuell modell togs ur drift. Framför allt färdtjänst och närtrafik drabbades.

Annons

6 maj 2024: Flera ersättningsfordon hade tagits in och åtta av de aktuella bussarna kördes, men inte på gas utan bensin. Det stod också klart att bussarna var modifierade för att klara de kapacitetskrav som KLT ställt i sin upphandling. Bland annat var gastankarna av ett annat material än i originalet. Efter detta togs fler av de 50 bussarna i trafik men utan gas i tankarna, enligt KLT.

Ytterligare en gasbuss exploderar i Nybro den 23 maj.
Ytterligare en gasbuss exploderar i Nybro den 23 maj.Foto: Jan Stenqvist

23 maj 2024: Ytterligare en gasbuss exploderar, denna gång i Flexbuss verkstad i Nybro. Det visar sig att de tömda gastankarna inte varit helt tomma.

Järnvägen fick spärras av och tågen stoppades i väntan på att bussens tankar skulle skjutas sönder.

24 maj 2024: Det står klart att alla tre bussar som exploderat var ombyggda.

25 maj 2024: 13 adresser i länet spärrades av – där de aktuella gasbussarna stod parkerade.

26 maj 2024: Arbetet med att skjuta sönder gastankarna på bussarna av Fiats Ducatomodell inleds. Det fortsatte sedan på måndagen.

Läs mer om insatsen på måndagen:

Emma SkogbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons