Annons

Thoralf Alfsson: ”Positivt att vi får mer uppmärksamhet”

En medvetet tuff ton på bloggen ska ge honom tillbaka platsen i riksdagen. För trots att Thoralf Alfsson är SD:s i särklass största lokala profil är riksdagen prio ett.
Ändå har Johan Persson utsett honom till huvudfiende i Kalmarvalet.
Kalmar • Publicerad 27 juni 2018 • Uppdaterad 8 augusti 2018
Sverigedemokraternas gruppledare Thoralf Alfsson är lite förvånad, men också nöjd över att bli utsedd till Johan Perssons huvudmotståndare i kommunvalet i Kalmar. ”För oss är det väldigt positivt, men jag undrar ju vad han har för syfte med det.”
Sverigedemokraternas gruppledare Thoralf Alfsson är lite förvånad, men också nöjd över att bli utsedd till Johan Perssons huvudmotståndare i kommunvalet i Kalmar. ”För oss är det väldigt positivt, men jag undrar ju vad han har för syfte med det.”Foto: Mats Holmertz

Vi träffar Thoralf Alfsson på den anonymt belägna partilokalen i södra Kalmar. Bara en liten skylt på dörren berättar att det är här som Sverigedemokraterna, Kalmars tredje största parti, håller till.

Han är lite förvånad över att ha utsetts till Johan Perssons och socialdemokraternas huvudmotståndare i kommunvalet.

Annons

– För oss är det väldigt positivt, men jag undrar ju vad han har för syfte med det.

Vad tror du själv?

– Vi skiljer ut oss lite mer så det är kanske enklare att gå i polemik med oss, eller vill han minimera den så kallade restalliansen. Men Johan Persson kastar inte ur sig en sådan stor sak, som jag upplever att det är, utan att ha tänkt över det både en och två gånger.

Kan det handla om opinionssiffrorna hos SCB, där ni gick starkt framåt?

– Jo, men det är i rikspolitiken, hur det ser ut lokalt vet jag inte.

Finns det några fördelar för er att bli utsedda till huvudmotståndare?

– Jo, det gör det absolut, vi får ju mer uppmärksamhet. Och jag hoppas att det kommer att märkas från socialdemokraterna. I stället för att utmana moderaternas Christina Fosnes på debatt kanske Johan Persson utmanar mig.

Thoralf Alfsson menar att det är SD:s konsekventa politik, att hålla fast vid samma frågor, som ger resultat i opinionen.

– Vi har i alla år drivit samma frågor. Vi har i möjligaste mån försökt begränsa invandringen, sedan lyfter vi frågor kring våra grönområden och vindkraften. Man kan nästan kopiera vårt valmanifest från 2010.

Thoralf Alfsson är medveten om att SD inte haft så stort inflytande på den lokala politiken, men håller fram de så kallade Attefallshusen, som skulle bli flyktingbostäder i Påryd, som ett exempel där han fick rätt.

Annons

– Det var en felsatsning från början, och nu ska de säljas.

Finns det möjlighet till samarbete med övriga oppositionen om ni gör ett bra val?

– Jag vet inte. Det finns röster inom vissa partier som vill det, men sedan finns det andra partier som inte vill. Jag tänker framför allt på Miljöpartiet.

Hur vill du beskriva Johan Persson som politiker?

– Han är mer pragmatisk än en vanlig socialdemokrat. Det tydligaste beviset för det är privatiseringen av 130 personliga assistenter. I andra kommuner är S stenhårt emot, och här i Kalmar är det stor splittring inom partiet.

”Trygghet kommer att ha stort fokus, och den är ju kopplad till kriminalitet, polis och invandring”, säger Thoralf Alfsson när Barometerns utsända träffar honom i Sverigedemokraternas partilokal i Kalmar.
”Trygghet kommer att ha stort fokus, och den är ju kopplad till kriminalitet, polis och invandring”, säger Thoralf Alfsson när Barometerns utsända träffar honom i Sverigedemokraternas partilokal i Kalmar.Foto: Mats Holmertz

Vilka är Johan Perssons goda sidor som politiker?

– Det är en bra fråga, säger Thoralf Alfsson och skrattar.

– Han har gjort bra saker, som när jag var utsatt för förföljelse 2006. Då tog han tag i det och vidtog vissa åtgärder, det ska han ha all heder av. Sedan är det bra att han i kommunpolitiken är mer pragmatisk än ideologisk.

Thoralf Alfsson tror inte på talet om proteströstning, däremot menar han att Kalmars mottagande av nyanlända har påverkat opinionen.

– Vi har fått vår slev av invandring och nyanlända och många funderar säkert på hur vi ska klara av det.

Annons

Vilka blir de viktigaste valfrågorna?

– Trygghet kommer att ha stort fokus, och den är ju kopplad till kriminalitet, polis, invandring.

Även här Kalmar?

– Det händer ju saker dagligen, man behöver bara läsa tidningen. Och i dag yrkar åklagare mer på utvisning, och då får läsaren insyn i vem det är som begår brott.

Menar du att det finns kopplingar mellan brist på trygghet och invandring?

– Ja, det är bara att gå till tingsrätten och läsa domar.

Varför håller du annat tonläge som politiker än som bloggare?

– Nu får du utveckla frågan. På vilket sätt är det annorlunda, undrar Thoralf Alfsson.

Thoralf Alfsson vill gärna återvända till riksdagen. ”Jag driver en personvalskampanj, om jag kan få fler läsare till min blogg finns det möjligheter att de kryssar mig. För mig är kryssen prio ett.”
Thoralf Alfsson vill gärna återvända till riksdagen. ”Jag driver en personvalskampanj, om jag kan få fler läsare till min blogg finns det möjligheter att de kryssar mig. För mig är kryssen prio ett.”Foto: Mats Holmertz

Barometern påminner Alfsson om att han vid flera tillfällen använt starka ord om olika politiker. Han har bland annat kallat Fredrik Reinfeldt för landsförrädare och Stefan Löfven för en jäkla fjolla.

Varför har du ett tuffare tonläge där än i intervjun här eller i fullmäktige?

Annons

– Det är olika kanaler, och bloggen är en kanal som jag har makt över helt och hållet. Det är ett medvetet val att vara lite tuffare, men om man backar fem eller tio år tillbaka är tonen inte lika aggressiv nu.

Varför har den ändrats?

– Man lär sig av sina egna misstag. Jag hade för tuff retorik i början. Och kommentarerna var helt omodererade.

En del hävdar att det var därför som du förlorade din riksdagsplats. Vad säger du om det?

– Jag säger nej, det tror jag inte. Jag har en egen uppfattning om varför jag inte fick stå på listan 2014.

Vill du berätta om den?

– Nej, den behåller jag för mig själv.

Varför har du medvetet valt tuffare retorik på bloggen?

– Jag använder den för att attrahera människor, och då behöver man sticka ut för att få genomslag, men det får inte gå för långt, det är en balansgång. Jag vill ju få fler läsare.

Johan Persson anser att din blogg är rasistisk. Vad svarar du på det?

Annons

Thoralf Alfsson undslipper sig en liten suck innan han svarar:

– Om det skulle vara så, skulle jag bli anmäld, för det finns väldigt många som granskar min blogg. Vad jag vet har jag ingen anmälan på mig, så där är Johan Persson ute och seglar. Kritik mot invandringen, att lyfta fram integrationskostnader, kan inte vara rasism.

Persson säger att du hetsar mot Kalmarbor med utländskt ursprung. Vad säger du om det?

– Nej, det gör jag inte. Jag lyfter fram rättsfall och kostnader och försöker få spridning på det. Det kan inte jag få till att jag hetsar.

Målet för Sverigedemokraterna i Kalmar är att öka från nuvarande sex mandat till tio, tolv mandat. Och vägen dit går via sociala medier och många olika utskick till hushållen i länet.

Ändå är det inte kommunen som är Thoralf Alfssons prio ett, utan det är riksdagen där han satt i fyra år, 2010-14. Nu står han på plats 63.

– Jag driver en personvalskampanj, om jag kan få fler läsare till min blogg finns det möjligheter att de kryssar mig. För mig är kryssen prio ett. Allt annat, som att vi skulle göra ett bra val här i Kalmar, är bonus.

När intervjun närmar sig sitt slut kommer Thoralf Alfsson på ytterligare en egenskap hos Johan Persson, som han vill lyfta fram:

– Han gick in och ändrade i den politiska organisationen direkt efter valet 2014, det var bedrövligt. Vi var nästan det enda partiet som gick fram, ändå fick vi bara en politisk sekreterare på 60 procent. Det var riktigt fult gjort, det glömmer jag inte.

Mats AnderssonSkicka e-post
Birgitta HultmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons