Annons

”Sverigedemokraterna är partiet för alla EU-skeptiker”

När Peter Lundgren tog plats i EU-parlamentet 2014 var han en politisk gröngöling. Nu toppar han SD:s valsedel och räknar med ytterligare fem år i Bryssel.
”Nu har jag lärt mig vad arbetet i EU-parlamentet handlar om.”
Kalmar • Publicerad 10 maj 2019 • Uppdaterad 15 maj 2019
Peter Lundgren, SD:s förstanamn i EU-valet, har inga problem med att partiet inte längre driver frågan att Sverige ska lämna unionen. ”Vi är fortfarande ett EU-kritiskt parti.”
Peter Lundgren, SD:s förstanamn i EU-valet, har inga problem med att partiet inte längre driver frågan att Sverige ska lämna unionen. ”Vi är fortfarande ett EU-kritiskt parti.”Foto: Mats Andersson

I fem år har Peter "Nalle" Lundgren suttit i EU-parlamentet för Sverigedemokraterna. Men det finns en skillnad när han driver årets EU-valrörelse jämfört med 2014. En stor skillnad.

Under fredagen besökte han såväl Kalmar som Oskarshamn och berättade om sitt partis EU-skeptiska grundinställning.

Annons

I valrörelsen 2014 pläderade SD för att Sverige borde lämnat EU och arbeta för en folkomröstning om ett svenskt Svexit. Nu har partiet accepterat det svenska EU-medlemskapet.

Peter Lundgren (SD), EU-parlamentariker.
Peter Lundgren (SD), EU-parlamentariker.Foto: Mats Andersson
”Att alla nationalistiska partier inte sitter i samma partigrupp kommer inte att spela någon roll. För i praktiken kommer vi att rösta lika i de stora frågor som förenar oss.”
”Peter Lundgren (SD), EU-parlamentariker”

Hur känns det att försvara en ny EU-politik?

– Det har jag inga problem med alls. Vi är fortfarande ett EU-kritiskt parti som tycker att dagens EU inte fungerar som vi vill. Men samtidigt ser vi också vad som händer i Storbritannien, vi vill avvakta och utvärdera Brexit innan vi själva driver på för att Sverige på nytt ska folkomrösta om EU. Det går snabbare att påverka EU inifrån än att driva på för ett utträde, säger Peter Lundgren.

Varför valde du egentligen EU-politiken?

– Alltså, jag halkade in i politiken på ett bananskal. Det var en vän till mig i Gnosjötrakten som ville att vi skulle engagera oss. Först var det då i kommunpolitiken, men jag ville gärna kandidera till riksdagen eftersom transportfrågorna är mitt huvudämne. Men det slutade med att partiet frågade mig, en politisk nykomling, om att toppa EU-listan 2014. Och där är vi i dag, det känns väldigt bra, fortsätter Peter Lundgren.

Vilka är dina tre huvudfrågor i valet?

– Jag har inte några egna frågor jag driver. Mina viktigaste frågor är partiets viktigaste. Det handlar om migrationspolitiken, om EU:s enorma budget, den måste krympas radikalt, och om att medlemsländerna ska få ett kraftigt ökat självbestämmande.

Peter "Nalle" Lundgren besökte även Oskarshamn under fredagen, här pratar han på Stora torget.
Peter "Nalle" Lundgren besökte även Oskarshamn under fredagen, här pratar han på Stora torget.Foto: Roger Carlsson

Varför ska vi som bor i Kalmar län rösta på Sverigedemokraterna?

– Har du en kritisk inställning till EU och vad EU är i dag och till den maktförskjutning som sker från medlemsländerna till Bryssel. Ja, då är det Sverigedemokraterna du ska rösta på oavsett var i Sverige du bor. Vi kommer också tillsammans med parlamentets övriga nationalistiska partier att motsätta oss alla planer på att EU ska få plocka ut någon skatt, oavsett vad skatten handlar om.

Hur stort inflytande tror du de nationalistiska partierna kommer att få?

– Jag är övertygad om att vi tillsammans kommer att få ett reellt inflytande. Opinionen talar om att vi nationalistiska partier tillsammans kommer att få en tredjedel av parlamentsplatserna. Att alla nationalistiska partier inte sitter i samma partigrupp kommer inte att spela någon roll. För i praktiken kommer vi att rösta lika i de stora frågor som förenar oss, då har vi också en verklig makt, summerar en optimistisk Peter Lundgren.

Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons