Annons

Svårt att vräka störande granne

Tio anmälningar och fem utryckningar från jourväktare. Ändå vräks inte en av Kalmarhems hyresgäster som spelar hög musik mitt i natten.
Kalmar • Publicerad 10 december 2013

– Jag orkar inte det här längre, säger en av grannarna.

– Jag kan inte sova om nätterna och tror inte att jag kan börja plugga igen. Det enda jag vill är att ha lite lugn och ro i mitt eget hem.

Annons

Förtvivlan är stor i ett av Kalmarhems hyreshus i Oxhagen. Sedan några månader tillbaka spelar en granne hög musik flera dagar i veckan om nätterna.

Basgången får möblerna att skaka och grannarna att söka efter öronpropparna.

– En del har flyttat. Det går inte att bo här om man har småbarn som hela tiden väcks.

Enligt uppgifter till Barometern har grannen anmälts till störningsjouren drygt tio gånger. Väktare har ryckt ut fem gånger.

– Två av dem spelade han, men stängde av när väktarna sa till honom. De andra gångerna stängde han av när han såg att väktarna kom.

Personal på Kalmarhem ska också ha sagt till. Men sedan har inget hänt.

– Jag får snart panik. Vad mer kan jag göra än att anmäla? Det är väl klart att man kan ha fest ibland. Men inte nästan varje dag och fram till sex på morgonen.

– Känslan man får är att Kalmarhem inte bryr sig om sina hyresgäster.

Så är det dock inte, menar Britt Johansson, vd på Kalmarhem.

– Men tyvärr är det så att det krävs väldigt starka bevis innan man kan vräka någon. Det är mycket svårt enligt hyreslagen.

Annons

Som hyresvärd räcker det inte med att man har fått säga till en hyresgäst några gånger.

– Får vi reda på att någon stör tar vi kontakt med veder­börande. Vårt mål är att få hyresgästen i första hand att rätta sig.

– Att få någon vräkt kan ta lång tid och då behövs mycket bevis att störningen pågått under en lång tid.

Det finns emellertid ytterligare en väg. Om grannarna inte tycker sig få hjälp av sin hyresvärd kan man kontakta hyresnämnden.

Nämnden kan besluta att värden måste göra något åt störningarna. Den enskilde kan då även få nedsatt hyra för den tid man blivit störd.

Grannarna hoppas dock att det inte ska behöva gå så långt.

– Jag vill bara kunna ha ett normalt liv där man kan sova på nätterna, säger en av dem som Barometern talat med.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons