Annons

Stor ökning av inlagda patienter: ”Svårt att säga vart vi är på väg”

Sjukvården i Region Kalmar län görs nu redo för att kunna ta emot 100 patienter med covid-19 samtidigt.
Antalet coronapatienter har också ökat rejält de senaste dagarna, men än är det för tidigt att dra några slutsatser av siffrorna, menar smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.
KALMAR • Publicerad 31 mars 2020
Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin har ännu inte sett några tecken på samhällsspridning i fler kommuner än Torsås, men betonar att det bara är en tidsfråga innan så är fallet.
Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin har ännu inte sett några tecken på samhällsspridning i fler kommuner än Torsås, men betonar att det bara är en tidsfråga innan så är fallet.Foto: Johanna Eriksson/TT

På tisdagen meddelade Region Kalmar län att 15 patienter vårdades på sjukhuset med covid-19. Antalet har mer än fördubblats på sex dagar. Dessutom ligger två av patienterna nu på intensiven. På måndagen var det bara en.

Lisa Labbé Sandelin analyserar fortfarande de senaste coronafallen, men hade på tisdagen inte sett något som tyder på att läget förvärrats kraftigt i länet.

Annons

– Jag vågar inte säga om det är någon trend och det är fortfarande svårt att säga vart vi är på väg. Men jag ser inget alarmerande just nu i de senaste siffrorna.

Positivt är att flera coronapatienter också blivit hemskrivna, därför minskade totalsiffran mellan måndagen och tisdagen.

För att få en lägesbild av smittspridningen gör infektionskliniken varje vecka slumptester på en eller två personer som haft symptom på äldreboenden eller särskilda boenden i varje kommun i länet. Det arbetet inleddes förra veckan och gav då träff i Torsås, men inte i någon annan av länets kommuner.

På onsdagen väntas svaren från denna veckas tester.

– De ska bli väldigt intressanta att ta del av för att se om det börjar röra sig. Vi tror att det här är ett av våra bästa sätt för att få koll på läget, säger Lisa Labbé Sandelin.

Hon har tidigare förklarat att hon tror att länet ligger två–tre veckor efter Stockholm i utvecklingen. Nu tror hon att det kanske skiljer mer än så.

– Vi är fortfarande i början av uppförsbacken. Sedan återstår det också att se hur stark stormen blir hos oss.

Här saknas innehåll

Något som kan bli avgörande för läget i Kalmar län är påsken. Folkhälsomyndigheten har gång på gång påtalat risken som finns för att resor inom landet kan öka spridningen och försvåra för sjukvården. Lisa Labbé Sandelin upplever stor oro bland kollegor i regionen.

– Vårdens beredskap är anpassad för den befolkning som bor här. Jag vill verkligen understryka att man måste fråga sig om resan är nödvändig eller inte. Det är inte mycket som är nödvändigt i dagsläget, säger Lisa Labbé Sandelin.

På tisdagen tog krisledningsnämnden i regionen flera beslut som ska göra det möjligt för länets tre sjukhus att sammanlagt vårda cirka 100 covid-19-patienter. I första hand hamnar de på Kalmar länssjukhus. Om inte kapaciteten räcker placeras patienterna i andra hand i Västervik och i tredje hand i Oskarshamn.

Annons

Nämnden godkände också ett avtal för tre specialfordon som ska finnas redo dygnet runt vid de tre sjukhusen. Med hjälp av chaufförer med skyddsutrusning ska coronapatienter kunna transporteras till rätt vårdenhet.

– Vi förbereder oss på att kunna klara en kraftig ökning av antalet covid-19-patienter. För att klara den uppgiften krävs omställningar på samtliga sjukhus, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

FAKTA

Ännu oklart hur senaste fallen smittats

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin hade på tisdagen inga uppgifter om hur de senast konstaterade coronafallen smittades, men tror att det kan klarna under veckan. Sedan samhällsspridning konstaterades i åtminstone delar av länet är kontaktspårningen inte lika prioriterad.

– Om vi har smittspridning i vård och omsorg försöker vi ta reda på varifrån smittan kom och hur det ser ut för övriga patienter och personal. Likaså om en smittad till exempel varit på en tillställning där man umgåtts väldigt tätt, särskilt om det är riskgrupper som träffats. Vi gör avvägning från fall till fall hur djupt vi behöver gå i spårningen, säger hon.

LÄS MER:

David IsefjordSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons