Annons

Stress gör anställda allt sjukare

Tungt, stressigt och ont om tid till återhämtning. Nästan var tionde anställd i omsorgen är sjukskriven."Det finns sällan utrymme för att ta någon paus."
Daniel Modée
Kalmar • Publicerad 20 april 2016

Daniel Modée, skyddsombud på fackförbundet Kommunal i Kalmar, beskriver arbetsmiljön som allt tuffare. Färre anställda ska utföra samma jobb som tidigare. Det gör att pauserna försvinner och det blir allt mer ont om tid till återhämtning för personalen.

– Det kan vara perioder där det är lugnt. Men det är långa perioder med oerhört mycket att göra, säger Daniel Modée.

Annons

Kalmar är långt ifrån unikt. Trenden går mot ökande sjukfrånvaro inom omsorgen i hela landet.

– Jobbet upplevs som tungt och stressigt. Och stressen leder till sjukdomar, säger Daniel Modée, skyddsombud på fackförbundet Kommunal i Kalmar.

2010 var i genomsnitt 6,6 procent av personalen i Kalmar sjukskriven varje dag. 2015 var motsvarande siffra 9,4 procent. I december 2015 beslutade omsorgsnämnden i Kalmar om ett nytt mål att minska sjukfrånvaron med en procent årligen.

På äldreboenden handlar det om att grundbemanningen upplevs som för låg, hävdar Daniel Modée.

– Det är för lite personal, man känner att man inte hinner ta hand om omsorgstagarna på rätt sätt, säger han.

JOBBAR DU I VÅRDEN? HUR ÄR DIN ARBETSSITUATION?

<a href="https://docs.google.com/forms/d/1q4ijVAopatauo5R4IBlR5deHhI8FazfIw0-cTv2k-N4/viewform?c=0&w=1&usp=mail_form_link">Svara gärna i vår enkät.</a>

I hemtjänsten skapar det nya it-systemet Phoniro stress, enligt Daniel Modée. Varje anställd får schemat i telefonen, som också används till att öppna dörrar hos hemtjänsttagarna. Där kan också arbetsgivaren kontrollera när personalen har varit på vilken plats.

– Man känner att man springer från ärende till ärende. Och många upplever sig väldigt kontrollerade. Känslan är att: "Litar man inte på mig som anställd?"

Upplever du att arbetssituationen har blivit sämre?

Annons

– Ja. Ofta är det så att uppdraget står kvar fast man är en personal mindre på ett boende. Det är ingen som har sagt: Det här ska ni inte göra.

Vad får det för konsekvenser?

– Det är mindre marginaler. Det finns sällan utrymme för att ta någon paus. Det blir svårt att hinna med när du har personer som rycker i dig eller larmar.

"Man känner att man springer från ärende till ärende. Många upplever sig väldigt kontrollerade. Känslan är att: "Litar man inte på mig som anställd?"

Skyddsombud, fackförbundet Kommunal i Kalmar

Tipsa oss!

Hur är din arbetssituation?

Jobbar du i äldreomsorgen? Berätta för oss om din arbetssituation! Kontakta Barometerns reporter Rasmus Jeppsson på 0480-59263 eller rasmus.jeppsson@barometern.se.

Eller svara i vår enkät på Barometern.se. Du kan svara anonymt.

Rasmus JeppssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons