Annons

Stort intresse för diskussion om tiggeri

– Vi har fått bort narkomaner, alkoholister och psykiskt sköra från våra gator. Plötsligt dyker fattigdomen upp och visar sitt fulaste tryne. Det är ett uppvaknande vi verkligen behöver.
Kalmar • Publicerad 5 september 2014
Det blev en intensiva diskussioner på debatten om tiggeri som Studieförbundet Vuxenskolan ordnade. Ett 100-tal personer kom till Pipes of Scotland för att lyssna. Från vänster: Jonas Löhnn (MP), Christopher Dywik (KD), Anders Blank, reporter på Barometern och debattledare, Thommy Brännström, polisen, Johnny Lesseur, socialtjänsten i Kalmar, Björn Brändewall, FP, Jessica Bergsjö, centrumledare för Kvasten och Fredrick Federley (C).
Det blev en intensiva diskussioner på debatten om tiggeri som Studieförbundet Vuxenskolan ordnade. Ett 100-tal personer kom till Pipes of Scotland för att lyssna. Från vänster: Jonas Löhnn (MP), Christopher Dywik (KD), Anders Blank, reporter på Barometern och debattledare, Thommy Brännström, polisen, Johnny Lesseur, socialtjänsten i Kalmar, Björn Brändewall, FP, Jessica Bergsjö, centrumledare för Kvasten och Fredrick Federley (C).Foto: Paul Madej

Det sade EU-parlamentarikern Fredrick Federly (C) vid den diskussion om tiggeri som Studieförbundet Vuxenskolan anordnade på Pipes of Scotland på torsdagskvällen.

På plats fanns politiker och representanter för socialtjänsten och polisen.

Annons

– Den som har varit utanför den här stans 70-skyltar vet att det är så här världen ser ut. Nu har tiggarna nått välstädade fina Kalmar.

Välkommen världen, sade Jessica Bergsjö, centrumledare för Kvasten som privat engagerat sig för tiggarna i Kalmar.

– Människor förödmjukar sig inte på detta sätt utan att det finns verkliga skäl, sade Fredrick Federley.

– Tiggarna är redan här och knackar på vår dörr. Det här är en fråga som politiskt utmanar vår medmänsklighet.

– Folk pratar så mycket om att de är rädda att hjälpen inte ska nå fram i olika biståndsprojekt. Här sitter folk i vår stad, vid våra fötter och ber oss om hjälp, sade Jessica Bergsjö.

Under en del av diskussionen deltog också några av de personer som tigger på Kalmars gator, och de berättade om sin situation.

– Det finns ingen som vill tigga om man inte är tvungen. Vi kommer inte för att vi vill det och vi kommer inte för att vi vill vara här. Vi vill vara hemma, med våra familjer. Jag har inget att välja på, jag har flera barn hemma som behöver mat att äta, säger Valentina, som varit i Kalmar flera gånger för att tigga.

Frågan om det finns organiserad brottslighet bakom tiggandet togs upp till diskussion.

– Vi har inte kunnat se några tecken på något sådant i Kalmar, sade Thommy Brännström från polisen.

– Det ligger en del rasism bakom myter om att ligor skulle ligga bakom tiggandet. Jag tror att en del inte gillar utseendet på de människor som sitter och tigger. Om vi avhumaniserar de här människorna blir det lättare för oss att gå förbi.

Johanna Steinvall
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons