Annons

Större chans få jobb med svenskt namn

Personer med svenskklingande namn har betydligt större chans att bli kallade till anställningsintervju i jämförelse med dem med arabiska namn.
Kalmar • Publicerad 9 november 2009

Det framgår av en ny doktorsavhandling om etnisk diskriminering i anställningssituationer som presenterats vid Växjö universitet.

Författare är nationalekonomen Magnus Carlsson som vid sidan om sin tjänstgöring i Växjö även verkar vid Högskolan i Kalmar som lärare.

Annons

Statistiken talar sitt tydliga språk. Personer med utländsk bakgrund har svårare att slå sig in på arbetsmarknaden i jämförelse med infödda svenskar. Många får aldrig ens chansen att visa vad de går för, även om de har en kvalificerad utbildning i botten.

För att öka sina möjligheter att få ett arbete är det inte ovanligt att invandrare byter ut sina ursprungsnamn till något mer svenskt. Det gör de rätt i, framgår av Magnus Carlsson avhandling.

För att undersöka hur omfattande den etniska diskrimineringen i samband med jobbsökning är lät han skicka ett antal identiska ansökningshandlingar till företag som sökte personal.

Sammanlagt rör det sig om drygt 3?000 påhittade personer som sökt ett stort antal arbeten i Stockholm och Göteborg.

Skillnaden mellan ansökningarna var att hälften var undertecknade med typiskt svenska namn, hälften med arabiska. Resultatet talar sitt tydliga språk.

Sannolikheten att bli kallad till anställningsintervju var 50 procent större för ”svenskarna” än för ”araberna”.

Magnus Carlsson försvarar sin avhandling, som på engelska heter ”Essays on discrimination in hiring”, kommande fredag på Växjö universitet.

Peter Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons