Annons

Stor förödelse efter stormen

Ovädret på fredagskvällen och natten till lördagen slog ut elen för 10 000-tals abonnenter i södra Sverige.
Kalmar • Publicerad 8 december 2003
Bryggorna under vatten och kantrade båtar. Helgens oväder ställde till med stor förödelse i länet. Inte ens den ståtliga granen på Stortorget i Kalmar kunde stå emot den hårda blåsten.
Bryggorna under vatten och kantrade båtar. Helgens oväder ställde till med stor förödelse i länet. Inte ens den ståtliga granen på Stortorget i Kalmar kunde stå emot den hårda blåsten.Foto: 

Även teleförbindelser gick ned och stormbyar på över 36 meter per sekund skapade stora problem på Ölandsbron.

Över 200 Sydkraftsanställda jobbade febrilt med att försöka reparera elledningar som förstörts efter nedfallande träd.

Annons

På söndagen hade samtliga abonnenter i Kalmar län återfått sin el, meddelade Sydkraft.

- Men fortfarande har vi problem i Kronobergs län, säger Johan Nilsson på Sydkrafts sambandscentral i Malmö.

- Det har varit en pärs som drabbat större delen av Sverige.

Redan vid 20-tiden på fredagen började blåsten. Vindar på över 30 meter per sekund gjorde att bilar for av vägen och träd föll över elledningar.

Blåsten nådde sin kulmen framåt 05-tiden på lördagsmorgonen. Men under hela lördagen blåste det kraftigt.

Avrådde att åka över bron

Polisen och Vägverkets personal jobbade hela förmiddagen med att jaga Vägverkets trafikskyltar och tappat gods vid Ölandsbron. Bland annat uppgavs lösa tunnor ställa till med stora problem och polisen avrådde människor från att åka över.

Även inåt landet orsakade blåsten bekymmer. Nedfallna träd och grenarna hamnade inte bara på elledningar utan dråsade ibland även ned på vägarna.

- Vi hade folk som skulle hit till driftcentralen i Trollhättan som fick köra sex mil extra för att ta sig fram, sade Christel Thuresson, informationsansvarig på Vattenfall Västnät.

Hos Fortum saknade på lördagsmorgonen omkring 50 000 abonnenter elektricitet i Sverige. På eftermiddagen hade det sjunkit till cirka 33 000.

Annons

- Av dem är det 25 000 i Värmland, sade Carola Hjerthén, regional kommunikatör på Fortum.

- Vi ser en risk för att det finns kunder som är strömlösa in på måndagen. Det ser illa ut i skogen. Det är allvarligare än vi trodde.

Sydkraft hade på lördagsförmiddagen omkring 25 000 kunder som saknade ström. På eftermiddagen var det nere i

13 700. Kalmar län var ett av de värst drabbade områdena.

Strömavbrotten fick också återverkningar på teletrafiken eftersom stationerna drivs med elkraft. På lördagseftermiddagen saknade sammanlagt omkring 20 000 abonnenter, varav flertalet

i Småland, teleförbindelser.

Mindre stationer värst utsatta

De som störs av elavbrotten är de mindre stationerna. De större stationerna har egna reservkraftverk, ofta dieseldrivna, att koppla in. På de mindre stationerna kan det finnas batterikraft att tillgå, men drar avbrottet ut på tiden sinar batterikraften.

I Dalarna, Värmland och Västra Götaland blev det störningar i tågtrafiken på grund av ovädret.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons