Annons

Stopp för plusjobb i Kalmar

Det blir inga fler plusjobb i Kalmar. Det beslutet tog politikerna på tisdagen som en konsekvens av Sverige fått en ny regering.
Kalmar • Publicerad 27 september 2006

Den borgerliga alliansen gick ut i valrörelsen och sa att de så kallade plusjobben skulle bort om man vann valet. Alliansen ville i stället satsa på "riktiga" jobb. På tisdagen beslutade därför kommunstyrelsens arbetsutskott att kommunen inte tar på sig ansvaret att ta fram fler plusjobb. Orsaken är att det kostar för mycket.

Högre löner i Kalmar - De här satsningarna är bara delvis finansierade via staten. Vi har bland annat mycket högre ingångslöner här i Kalmar än de man räknat på. Men om man nu ska skära i åtgärdsprogrammen så måste vi anpassa oss, säger Bertil Dahl (v) som är ordförande i kommunens personaldelegation.

Annons

Det så kallade plusjobben var en åtgärd som den nuvarande regeringen tog fram för att minska arbetslösheten. Via länsarbetsnämnderna ska 20 000 nya jobb fördelas under 2006. Anställningarna gäller i max två år och kommunerna får ett bidrag på 1 000 kronor per dag eller 21 000 kronor per månad och plusjobb. Inklusive sociala avgifter.

Den röd-gröna majoriteten i Kalmar var en stor anhängare av reformen och skrev till och med brev till regeringen för att få fler plusjobb till kommunen.

112 har fått plusjobb Hittills har 112 personer fått plusjobb i Kalmar och några fler är på gång. De anställningar som pågår ska fullföljas så länge det inte kommer andra beslut från den nya regeringen. Men sedan är det stopp.

- Vår satsning var beroende av att vi får statliga pengar. Om man tar bort stödet till programmen går det inte att fortsätta. Det är synd, alla plusjobbare har gjort ett jättebra jobb, säger Bertil Dahl.

Magnus Ericsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons