Annons

Stenåldern lär barn om framtiden

Det knackas flintastenar, målas smycken och lagas mat i grop. Under en halvdag fick elever från Trekantens skola prova på att leva stenåldersliv.
Trekanten • Publicerad 17 oktober 2019
Sally Tecle, i mitten lär Molly Lovrén, Felicia Svensson, Milla Bergman, Alma Colbert och Alva Pettersson Pernbert hur man bakar gott bröd med hjälp av ett stenåldersrecept.
Sally Tecle, i mitten lär Molly Lovrén, Felicia Svensson, Milla Bergman, Alma Colbert och Alva Pettersson Pernbert hur man bakar gott bröd med hjälp av ett stenåldersrecept.Foto: Mats Andersson

Det sjuder av liv i den lilla skogsdungen några kilometer från Trekanten. På plats är eleverna från klass 3 a och b från Trekantens skola, lärare och pedagoger från Kalmar läns museum.

– Det är tre år senast, men när vi får en förfrågan säger vi alltid ja. De här tidsresedagarna är både väldigt trevliga och lärorika. Inför den här dagen har eleverna läst om stenåldern i skolan. Nu får de chansen att under några timmar prova på hur det var att leva då, säger Peggy Bolin Johansson, mentor för klass 3 b.

Charlie Karlgren, Linda Liljegren, Michaela Nilsson, Zakk Gustavsson och Isaac Hultman hjälp åt med att förbereda dagens middag, en gropbakad lax.
Charlie Karlgren, Linda Liljegren, Michaela Nilsson, Zakk Gustavsson och Isaac Hultman hjälp åt med att förbereda dagens middag, en gropbakad lax.Foto: Mats Andersson
Annons

Eleverna har fått klä om till stenålderskläder. De är indelade i fyra grupper som arbetar med olika saker. Det är allt från jakt och matlagning till att tillverka smycken och tillverka nya pilspetsar och knivar.

En av dagens  huvuduppgifter är att tillaga lunchen. Just den dag är det lax på menyn. En hel lax som kryddas med örter, förpackas i näver och tillagas i en grop fylld med heta stenar.

Linda Lijegren och Adam Norman, från Kalmar läns museum, hjälps försiktigt åt man att placera den näverinslagna laxen i en grop fylld med heta stenar.
Linda Lijegren och Adam Norman, från Kalmar läns museum, hjälps försiktigt åt man att placera den näverinslagna laxen i en grop fylld med heta stenar.Foto: Mats Andersson

Runt bland barn och lärare går pedagoger från Kalmar läns museum och ger råd och tips om hur de olika momenten ska utföras.

My Elvklint lär sig med tips och råd från Angelika Olofsson att skjuta med pilbåge.
My Elvklint lär sig med tips och råd från Angelika Olofsson att skjuta med pilbåge.Foto: Mats Andersson

– De här tidsresorna, vi arrangerar resor till olika tidsperioder, är väldigt populära. Vi arrangerar 100 resor varje år. De allra flesta här i Kalmar län men vi arbetar också nationellt och internationellt, säger Linda Liljegren, pedagog.

Vad är det speciella med en tidsresedag?

– Vi utgår från historien och försöker överföra hur man levde då till dagens och framtidens villkor. Det är jätteviktigt att du tar med dig historien in i morgondagen. Barnen som besöker oss tycker detta är både spännande och roligt, förklarar Linda Liljegren.

Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons