Annons

Stan växlar till ny fest

Hotellen är fullbelagda, växlingsområdet nästan klart och hundratals frivilliga jobbar så svetten lackar. Kalmar laddar om för nästa stora folkfest – Ironman.
Kalmar • Publicerad 13 augusti 2013
David Erlandsson hade fullt upp med att sätta 50 hyrtoaletter på plats inför det kommande Ironman.Foto: Daniel Rudeland
Markus Andersson på Julab hade fullt upp på måndagen med att sätta upp alla tälten till expo-området.Foto: Daniel Rudeland
I väntan på drygt 2?000 cyklar. På lördag är växlings-området fullt av triatleter från världens alla hörn.Foto: Daniel Rudeland
Foto: Daniel Rudeland

– Förväntningarna är skyhöga. Ryktet har spridit sig, säger Tobias Borger, vd för Kalmar Triathlon Sweden.

– Så visst känner man pressen. Vi vill att det ska bli lika bra eller bättre än förra året. Vi vill visa att det inte var en engångsföreteelse.

Annons

Knappt har scenerna från Stadsfesten packats ihop förrän det är dags för nästa stora fest. På måndagen satte bygget av målområdet på Stortorget i gång, liksom färdigställandet av växlingszonen vid Södra Kanal­gatan.

Kravallstaket monterades, tält byggdes upp och dryga 50 mobila toaletter lyftes på plats.

Få hade räknat med att Ironman skulle bli den publika succé den blev förra året. Drygt 50?000 åskådare i Kalmar och runt banan hejade fram triatleterna.

Och störst intresse var det givetvis vid växlingsområdet.

– I år har vi strukturerat upp det lite bättre med kravallstaket. Det kommer också finnas publikvärdar som lotsar folk rätt här i växlingsområdet, säger Tobias Borger.

Var folk i vägen?

– Nej, inte direkt. Men publiken bryr sig ofta inte om staket. Och här handlar det om farter på upp till 50 kilometer i timmen i cykelmomentet.

Några förändringar på expo-området?

– Ja, framför allt ska vi försöka att få det mer öppet. Många upplevde inte att det var ett område för allmänheten.

– I år blir det också fler företag representerade, även utländska. Dessutom kommer det att vara servering och uppträdande.

Annons

– Vi vill att det ska vara ett område både för publik och för atleter.

Hur stor roll spelar vädret för publikintresset?

– Bäst är som förra året, sol och nästan vindstilla. Men det viktigaste är att det inte blåser för mycket. Jag tror faktiskt inte att publiken är så väderberoende.

Förväntningarna på Ironman i Kalmar är stora. På sociala medier talas det mycket om det stora publikstödet förra året.

Är mycket publik det du hoppas mest på nu?

– Ja, vårt rykte lever på publikens insats. Jag är väldigt spänd på om det kommer lika många, eller om det var nyhetens behag förra året.

– Det häftigaste som skulle kunna hända vore om det stod folk och hejade redan klockan 05 på morgonen.

– Starten går vid 07.00. Men redan tidigt är atleterna på plats och kollar cyklar. Om folk vore på plats redan då skulle atleterna bara stå och gapa. Det skulle sprida sig över hela världen, säger Tobias Borger.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons