Annons

Stadsfest utan feststämning

Stadsfesten i Kalmar under lördagens ljusa timmar gick i lugnets tecken. Trots ihärdiga försök av idrottsföreningar, dansare, Häjkon Bäjkon band med flera att liva upp tillställningen så ville inte den riktiga feststämningen infinna sig.
Kalmar • Publicerad 15 augusti 2005
Li Persson, två år, från Rinkabyholm trivdes utmärkt i första klass, liksom mamma Sigge Sundström. Pappa Kåre Persson fick snällt vänta utanför.
Foto: David Bergström
Li Persson, två år, från Rinkabyholm trivdes utmärkt i första klass, liksom mamma Sigge Sundström. Pappa Kåre Persson fick snällt vänta utanför. Foto: David BergströmFoto: 

Visserligen var inte vädergudarna på arrangörernas sida, men ändå. Stortorget var stundtals ödsligt tomt på folk. Det mest "hotta" på lördagen var hemvärnets kycklinggryta som serverades nylagad från koktrossen.

Annars verkade det som att folk föredrog tv-apparaterna eller helt enkelt laddade för kvällens begivenheter.

Annons

- Ett trevligt lördagsnöje, sammanfattade dock Sigge Sundström från Rinkabyholm och Nina Månsson från Kalmar, lojt tillbakalutade i varsin sittvänlig fåtölj i Kalmar Veteranstågs förstaklassvagn.

Intresse för fäktning

Nåväl. Veterantåget vid centralstationen drog i alla fall till sig en hel del nyfikna och intresserade som för en stund, över en kopp fika, ville få en fläkt av historiens vingslag.

I Kavaljersparken visades prov på allehanda sparkar, grepp, hugg och slag. Fäktning är en gammal fin svensk paradgren. Föreningen Kalmar Modern Femkamp visade att återväxten är betryggande och att intresset för sporten är tämligen stort.

- Jag har simmat tidigare, men nu vill jag prova något nytt och fäktning verkar jättekul, sade Paulina Bäckström, elva, från Kalmar efter att ha testat värjan i en mindre batalj med två år yngre brodern Martin Bäckström.

Taekwondo Center, Kalmar Karateklubb och Kalmar Budoklubb visade och lät publiken prova på olika orientaliska kampsporter.

För dem som inte var sugna på ett nappatag erbjöds andlig kultivering i form av den kinesiska metoden för att uppnå harmoni och visdom, Falun Gong.

Inte bara Stadsparken jubilerar i år. Kalmar Roddklubb firar samtidigt 80-årsjubileum. Vid tullhamnen stod en båt med fyra åror samt hjälpredor beredda för dem som ville ta några årtag ut i sundet.

Veteranbilar lockade

Familjen Jaustra från Holland, men numera bosatta

Annons

i Skåne, var tidigt ute och började stadsvandringen med en roddtur och avslutade med att se finalföreställningen om Ronja Rövardotter i Kalmar slott.

Veteranbilar och så kallade "classic cars" verkar dra folk oavsett väder. Söndagens utställning i Stadsparken var inget undantag. Det var många som med lystna blickar beundrade de fyrhjuliga skönheterna och säkert var det en och annan som för en stund mindes några ljuva stunder från en svunnen tid i baksätet på en "jänkare".

Lennart Svensson

Lennart Svensson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons