Annons

Solmarka gård – ekogården som växer i egen takt

På gårdsplanen står rader med lådor, stora pallar och mindre förvaringskärl. Det är skördetid på Solmarka gård. Det är nu vitkål, rödbetor, lök och många, många andra grönsaker ska skördas. En skörd av garanterat ekologiska produkter.
Vassmolösa • Publicerad 7 oktober 2020
Två gånger varje dag hjälps Botulf Bernhard och de anställda på gården åt med att driva in gårdens mjölkkor, med kalvar, för mjölkning i den nybyggda ladugården.
Två gånger varje dag hjälps Botulf Bernhard och de anställda på gården åt med att driva in gårdens mjölkkor, med kalvar, för mjölkning i den nybyggda ladugården.Foto: Mats Holmertz

– Att allt är ekologiskt som vi producerar här på gården, här gör vi inte något halvdant det kan jag garantera. Det är nämligen den övertygelse som vi driver gården efter. Vi odlar inte mer, vi har inte fler höns eller kor än att vi klarar av att nå vår målsättning, säger Botulf Bernhard som tillsammans med sin sambo Ruth Doppstad sedan 1997 arrenderar och driver gården.

En timmes rundvandring på gården ger snabbt beskedet att här produceras stora mängder livsmedel av de mest skilda slag.

Botulf Bernhard: ”Går allt som planerat har vi gårdsmejeriet i nybyggda lokaler här på gården på plats i slutet av det här året.”
Botulf Bernhard: ”Går allt som planerat har vi gårdsmejeriet i nybyggda lokaler här på gården på plats i slutet av det här året.”Foto: Mats Holmertz
Annons

– Om ni följer med nu ska vi ta in våra mjölkkor, vi har 35-40, varav en del nu har med sig sina kalvar, för mjölkning. Vi levererar vår mjölk till Solmarka gårdsmejeri som förädlar mjölken till fil, ost yoghurt och konsumtionsmjölk. Men går allt som planerat har vi gårdsmejeriet i nybyggda lokaler här på gården på plats i slutet av det här året, säger Botulf Bernhard.

Ekologisk livsmedelsproduktion

Fakta om Solmarka gård:

Antal anställda: Tio med Botulf Bernhard och Ruth Doppstad.

Omsättning: Nio-tio miljoner kronor/år

Antal värphöns: 2 700

Antal mjölkkor: 35-40

Total bruksareal: 120 hektar + 20 hektar naturbete

Grönsaks- och rotfruktsodling: 20 hektar.

Spannmålsodling: Till foder och brödspannmål 40 hektar.

Klövervall: 60 hektar.

Runt ett stort antal plastbackar på gårdsplanen sitter ett litet gäng ungdomar. Det är skolever från Köpenhamn som är på praktik under en vecka. Eleverna har fullt upp med att rensa den sättvitlök som snart ska i jorden.

”Vi har drömmar om och planer på en gårdsbutik, ett gårdsmejeri och förhoppningsvis ett gårdsslakteri. Det skulle göra vår verksamhet mer komplett.”
Botulf Bernhard
Praktikelever från Köpenhamn arbetar tillsammans med sin lärare med att rensa ren all den sättvitlök som snart ska i jorden.
Praktikelever från Köpenhamn arbetar tillsammans med sin lärare med att rensa ren all den sättvitlök som snart ska i jorden.Foto: Mats Holmertz

– Vi har praktikelever från olika skolor, längre och kortare, väldigt ofta. Det är till och med så att vi får tacka nej med jämna mellanrum. Ska vi ta emot skolpraktikanter ska vi kunna erbjuda dem en riktigt bra handledning. Just nu, denna vecka, har vi förutom 25 elever från Köpenhamn en liten grupp med elever från Tyskland.

Färdigrensad sättvitlök.
Färdigrensad sättvitlök.Foto: Mats Holmertz

– Vi har 250 kilo sättvitlök att förbereda. För när vi sätter vitlöken, för hand, ska den vara skalad och klyftad. Det går nämligen inte att köpa vitlöken på något annat sätt än hel så det är rätt många timmars arbete att skala och klyfta, men vi har inte något val, förklarar Botulf Bernhard.

Grönsaksodlingen och försäljningen av grönsaker är än så länge Solmarka gårds viktigaste inkomstkälla.
Grönsaksodlingen och försäljningen av grönsaker är än så länge Solmarka gårds viktigaste inkomstkälla.Foto: Mats Holmertz

Vilka är gårdens viktigaste produkter?

– Hela verksamheten bygger på att ha flera ben att stå på. Självklart är grönsaksodlingen, vi odlar 40-50 olika grönsaker och rotfrukter på totalt 20 hektar åkermark, väldigt viktig. Men vi har också 2 700 värphöns som levererar ägg varje dag. Däremot är vår produktion av mjölkprodukter och kött inte riktigt där vi hoppas än, men vi har en plan för hur vi ska utvecklas och att få mejeriet på plats är steg ett. Men jag hoppas att vi om några år också har ett eget gårdsslakteri, berättar Botulf Bernhard.

Ni producerar väldigt mycket på gården, hur kan ni sälja allt? Finns det ett stort intresse för ekologiska livsmedel?

– Intresset för ekoprodukter är växande, efterfrågan öka. Men precis som vi producerar många olika produkter så har vi ett stort nät av kunder. Det är allt från butiker och restauranger till försäljning direkt till konsument.

– Varje måndag, onsdag och fredag fyller jag vår lastbil och levererar till kunder runt Kalmar och på Öland och varje torsdag kör jag varor till Växjö. Dessutom levererar vi grönsaker till både restauranger och butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö och numera är vi också aktiva på olika rekoringar, fortsätter Botulf Bernhard.

Har intresset för lokalproducerade produkter ökat i år under coronapandemin?

Annons

– Både ock kan jag säga. Vi fick ju ett stort försäljningstapp tidigt i våras då restaurangbranschen i princip helt stannade av. Den försäljningen har börjat återhämta sig men är fortfarande inte helt ikapp. Samtidigt har vi märkt av en tydligt ökad försäljning både via butiker och direkt till kunder. Därför kommer vi också inom kort att inleda satsningen med att bygga en helt ny större gårdsbutik här på gården. förhoppningen är att sälja betydligt mer direkt från gården inom några år.

Redan nästa år hoppas man på Solmarka gård kunna tillverka sin egen ost i ett eget gårdsmejeri.
Redan nästa år hoppas man på Solmarka gård kunna tillverka sin egen ost i ett eget gårdsmejeri.Foto: Mats Holmertz

Hur ser då Botulf Bernhard på framtiden, vad kommer att ske på Solmarka gård?

– Som jag sagt har vi drömmar om och planer på en gårdsbutik, ett gårdsmejeri och förhoppningsvis ett gårdsslakteri. Det skulle göra vår verksamhet mer komplett. Men när det gäller arealen vi odlar och antalet djur, både värphöns och mjölkkor så kommer vi inte att öka. Vår vision bygger på att vi ska klara av att hålla den kvalitet och djuromsorg som vi har som mål.

– Vi är tio personer som arbetar på gården, mig och Ruth inräknade, i dag. Självklart kan vi justera inbördes mellan olika kulturer för att möta våra kunders önskemål, men att utöka antalet djur eller odlingsareal, det är inte vare sig ett mål eller en plan. Målsättningen är att ta vara på alla våra produkter så som mjölk, ägg, grönsaker och kulturspannmål genom att förädla och sälja dem under eget varumärke, säger Botulf Bernhard bestämt.

Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons