Annons

Smittskyddsläkaren kan stänga ned verksamheter som bryter mot riktlinjer

Först får verksamheten en varning. Är åtgärderna efter det inte tillfredsställande kan smittskyddsläkaren i Region Kalmar, Lisa Labbé Sandelin, besluta om att omedelbart stänga ner exempelvis en restaurang.
Kalmar län • Publicerad 9 april 2020
Hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist och smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin (som var med på länk), under torsdagens pressträff.
Hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist och smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin (som var med på länk), under torsdagens pressträff.Foto: Mats Holmertz

Under torsdagens pressträff konstaterades att Kalmar län fortsatt är lindrigt drabbat av coronasmittan i jämförelse med många andra platser i landet. Smittskyddsläkaren Lisa Labbè Sandelin tryckte istället på att det är alla medborgares ansvar att dämpa smittspridningen. Men det finns, enligt Labbé Sandelin, uppgifter på att alla verksamheter inte tar det ansvaret fullt ut. Bland annat finns riktlinjer om att bara bordsservering är tillåten, det får inte var trångt i lokalen och det ska vara mer än en armlängdsavstånd mellan gästerna.

– Är det så att de inte följer de allmänna råden kan smittskyddsläkaren stänga ned en verksamhet. Det här är alldeles nytt så jag samverkar nu med kommuner och länsstyrelsen, säger Lisa Labbé Sandelin.

SE REPRISEN AV PRESSTRÄFFEN HÄR:

Här saknas innehåll

Annons

– Vi har fått signaler via kommunen och privatpersoner där man tycker att en del verksamheter inte riktigt följer de allmänna råden. Vi håller på att utverka en plan för hur vi ska hantera detta. Det blir först återkoppling till verksamhetsutövaren. Man ska följa de allmänna råden och görs inte det kan smittskyddsläkaren stänga ner verksamheten med omedelbar verkan tills dess att man till exempel kan flytta sina bord.

Exakt hur det kommer att gå till är inte helt klart.

– I praktiken blir det så att kommunerna eller livsmedelsinspektörerna talar med verksamhetsutövaren och informerar om vad som behöver göras och sedan får man någon dag på sig. Ofta är det små saker som behöver göras. Efter det blir det en uppföljning och är det så att åtgärderna inte är tillfredsställande kommer jag och respektive nämnd i kommunen att samråda. Sedan kan jag omedelbart fatta ett besluta om stängning.

Under pressträffen fick Labbé Sandelin också frågan hur länge pandemin kommer hålla oss i sitt grepp.

– Det här kommer att pågå i månader. Vi har scenario som vi får från Folkhälsomyndigheten som vi planerar vår verksamhet efter. Och där kan man gissa att vi kommer att ha vår topp i maj, plus/minus några veckor. Sedan kommer en tid efter toppen och jag tror att vi pratar många, många månader. Vi har inte ens kommit till den branta uppförsbacken.

Hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist:

– Vi ser successivt en ökning av patienter i sjukvården men det är inte dramatiskt. Tittar vi totalt är det faktiskt en minskning från igår (onsdag). Vi är oerhört lindrigt drabbat i jämförelse med andra delar av landet. Jämför vi med Sörmland har de haft ungefär sju gånger så många patienter som har krävt intensivvård mot oss. Det är en enorm skillnad, säger han.

Daniel BogeforsSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons