Annons

SMHI: ”Som en stor våt filt över nästan hela Sverige”

Den som hoppas att det gråa vädret och den täta dimman ska lätta får vänta ett tag till, enligt prognosen.
– Nu är det verkligen som en stor våt filt över nästan hela Sverige, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.
Kalmar • Publicerad 8 november 2018 • Uppdaterad 9 november 2018
Dimman hårt till hårt angrepp mot Kalmar.Fredriksskansbron
Dimman hårt till hårt angrepp mot Kalmar.FredriksskansbronFoto: Mats Holmertz

Dimman fortsätter att ligga tät över Kalmar och ställer bland annat till det i flygtrafiken då plan inte har kunnat landa när det varit som värst.

– Huvudanledningen till att det är så dimmigt är att vi har ett högtryck öster om Skandinavien, och sedan ligger lågtrycken och rör sig ute på Atlanten, säger Therese Fougman och fortsätter:

Annons

– Det är ett väldigt låst läge, det händer inte så mycket. Högtrycket ligger ganska stilla, och i och med att vi har lågtryck över Atlanten har vi ändå en sydlig luftström upp över Sverige, så det pressar upp ganska mild och fuktig luft och då blir det lätt så här så här års.

Den rådande väderleken ser ut att hålla i sig ett tag till.

– När vi kommer fram till söndag, måndag verkar det som att ett lågtryck vill komma och hälsa på oss och då kan det putta undan den fuktigaste luften. Även om det trycker på med mera fuktig, mild luft blir det ändå en annan luftmassa som i alla fall initialt kan vara lite torrare så att det kan bli luckor i molntäcket och vi kanske kan få se solen igen, det känns som det var ett tag sedan, säger Therese Fougman.

Anton LernstålSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons