"Smålands nationaldag" i dag

Kalmar Artikeln publicerades
Firar du "nationaldag" i dag?
Foto:Lars Johansson
Firar du "nationaldag" i dag?

I dag är det Fössta tossdan i mass, Smålands inofficiella nationaldag. Men Kalmarborna verkar inte ha anammat sin dag.

För många år sedan flyttade Jonas Sveningssons faster från Småland till Alingsås. Siste februari försökte hennes kollegor få henne att säga morgondagens datum, eftersom de tyckte att uttalet av "fössta mass" var så roligt.

– Det där blev en grej för mig och min syster och vi la till tossdan så det blev fössta tossdan i mass. Vi hörde av oss till varandra på dagen och så, berättar Jonas Sveningsson.

Han själv lämnade Småland för tjugo år sedan, men fössta tossdan i mass fortsatte han att fira. För sex år sedan startade han Facebookgruppen Fössta tossdan i mass, helt utan marknadsföring. I skrivande stund har gruppen 6478 likes.

  – Jag tror att det har tillkommit tusen likes bara sedan i tisdags. Det var lite därför jag startade den, för att det var intressant att se hur det spred sig, säger upphovsmannen.

  Jonas Sveningsson berättar att det från början mest var stockholmare som gillade sidan men att det nu har svängt och till stor del är det utflyttade smålänningar som firar dagen. Han själv kommer ursprungligen från Gnosjö och i Jönköpingstrakten har den nya traditionen med Fössta tossdan i mass fått ordentligt fäste.

  – Jag hörde om någon konditor i Jönköping som hade målet att det ska bli lika stort som fettisdagen och vem vet? Vi kanske ska sikta på att det ska bli en helgdag innan 2020, säger Jonas Sveningsson med ett skratt.

  Han tycker att det är kul att se hur högtidsdagen sprider sig.

  – Det är ju rent trams på många sätt, men det är samtidigt roligt för många hajar till och fattar direkt vad det handlar om. Det är så karaktäristiskt småländskt uttal.

  Själv firar han dagen med att bjuda kollegorna på traditionsenlig "massipantååta". I Kalmar verkar traditionen inte ha fått fäste än, men för den som vill fira tipsar vi om vår dialektserie, som du kan hitta här.