Annons

Sköterska dömdes för spädbarns död

Trots kritik mot sjukhusets rutiner bär den enskilda sjuksköterskan ensamt ansvaret för det lilla barnets död
Kalmar • Publicerad 3 december 2003

På tisdagen kom Kalmar tingsrätts dom i det uppmärksammade målet mot en sjuksköterska på länssjukhuset. Hon fälldes för vållande till annans död.

Domstolen menar i domen att även om det kan finnas förklaringar till varför en tio gånger för stark dos av det kramplösande medlet Xylocard blandades till kan inte sköterskan frias från ansvar.

Annons

Händelsen inträffade i maj 2002 i samband med att barnet skulle flyttas från intensiven till barnavdelningen. I samband med detta gjorde sjuksköterskan i ordning och skickade med ett dropp innehållande Xylocard.

Åklagaren agerade

Av någon anledning användes en för stark lösning vid tillredningen. Denna gavs senare till det lilla barnet och tragedin var ett faktum.

Så fort dödsfallet blev allmänt känt tog åklagaren beslut om att polisen skulle inleda en förundersökning. I grunden tycks det som hänt vara glasklart. En sjuksköterska gjorde ett misstag som ledde till ett barns död. Men fanns det bakomliggande orsaker som bidrog till det som hände? Ja, menar hennes försvarare, som får visst medhåll av domstolen.

I sin långa bedömning av saken konstaterar tingsrätten att det faktum att det på sjukhuset finns olika sätt att bereda dropplösningar på är olyckligt. Detta kan i sig leda till förväxlingar, vilket också troligtvis skett då medicinens tillverkare tidigare ändrat förpackningar för att detta ska undvikas.

Hårdast kritik riktas dock mot att det på intensivvårdsavdelningen inte finns rutiner för att ta fram datorstödda spädnings- och doseringslistor. Det gjordes inte i det aktuella fallet, vilket tingsrätten menar är otillfredsställande. Den skriver att om en sådan lista getts till sköterskan skulle "risken för förväxling ha varit i det närmaste obefintlig".

Trots brister i rutiner blir det alltså ytterst sjuksköterskan som ensam får bära ansvaret. Detta motiverar tingsrätten med att det var hon som blandade till den dödliga lösningen och att hon inte gjorde en närmare efterkontroll om lösningen hade rätt koncentration.

Fick villkorligt dom

Så även om det kan finnas förklaringar, till exempel bristande rutiner, är det inte enligt domstolen något som i lagens mening kan fria henne.

Sjuksköterskans straff blir det i sammanhanget lindrigast möjliga, villkorlig dom. Tingsrätten kom fram till detta efter att tagit hänsyn till de traumatiska följder händelsen fått för henne.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons