Annons

”Skolstatistik är helt galen”

Enligt Skolverkets statistik är nästan hälften av gymnasieförbundets lärare obehöriga att undervisa i sina ämnen. Helt fel, menar förbundschefen.
Kalmar • Publicerad 30 september 2014

– Det är rent nonsens. Det enda den här rapporten säger är att Skolverket ligger efter med att dela ut lärarlegitimationer. De drar en fullständigt felaktig slutsats när de säger att de som inte har legitimation inte är behöriga, det är helt galet, säger Joachim Håkansson, förbundschef på Kalmarsunds gymnasieförbund, Gyf.

Enligt Skolverkets statistik är exempelvis 100 procent av de fem lärare som undervisar i spanska på gymnasieförbundets skolor obehöriga. För religionskunskap är siffran drygt 56 procent och för engelska 43 procent. Högst behörighet har fysikämnet där 80 procent av lärarna har den utbildning som krävs.

Annons

Även gymnasieförbundet har en del i att statistiken blivit felaktig, menar Joachim Håkansson, då där finns en eftersläpning i inrapporteringen, delvis på grund av ett missförstånd.

– Vi trodde att när Skolverket delat ut en legitimation så rapporterar de det med automatik till sin egen databas. Så är det inte. Det ska vi göra.

Han menar att förbundets gymnasielärare är behöriga i sina ämnen även om inte alla fått ut sina legitimationer ännu. Eftersom förbundet varit tvunget att säga upp ett stort antal lärare då elevantalet minskar, har det skett en intern kartläggning av vilka kompetenser som finns. Ingen utan lärarlegitimation har anställts sedan 2013, lärarlyftet för komplettering har använts flitigt.

I snitt är 45,6 av Gyfs lärare obehöriga. Sett till riket är bara 52 procent av gymnasielärarna behöriga i sina ämnen, ett snitt som Skolverkets generaldirektör Anna Ekström anser vara alarmerande.

– Det behövs en nationell handlingsplan för läraryrket och det brådskar. Kommande stora pensionsavgångar, lågt intresse för läraryrket och utbrett missnöje bland lärare kräver satsningar på förändringar. Svensk skola står och faller med tillgången på kompetenta lärare, säger hon i ett pressmeddelande.

Nina Beer, undervisningsråd på Skolverket, menar att de slutsatser som verket har dragit av rapporten, är rimliga sett till riksplanet, även om det för närvarande är drygt 30 000 lärare som väntar på besked om legitimation.

– Vi har tyvärr inte kunnat ta hänsyn till dem som inte fått legitimation ännu så statistiken kommer att förändras till nästa gång. På riksnivå kommer den nog inte ändras särskilt mycket. Lokalt kan det däremot slå väldigt stort. Finns där fyra fysiklärare där två har fått legitimation och två väntar så går ju siffran från 50 till 100 procent behörighet, säger Nina Beer.

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons