Annons

Skatteverket: Kambua finns bara för att gömma pengar

Spelroboten har inte börjat användas.Kunderna har i stället fått tillbaka en liten del av sina egna pengar.Dessutom har Stefan Sandström använt deras investeringar för privat bruk.
Stefan Sandström
Utdrag ur Skatteverkets omprövningsbeslut
KALMAR. • Publicerad 30 september 2017
Foto: Suvad Mrkonjic
Foto: Suvad Mrkonjic

Det konstaterar Skatteverket i ett omprövningsbeslut från den 17 mars 2017 när man fastställer att Kalmar HC:s nya storsponsor Stefan Sandström skönstaxeras och ska betala in drygt 5,3 miljoner kronor i utebliven skatt plus ränta.

I beslutet framträder en motsägelsefull bild av Stefan Sandström och ­bolaget Kambua Inter­national Ltd som enligt honom finns registrerat i Seychellerna.

Annons

Kambua International Ltd ska vara ett trading­bolag där privatpersoner kan placera pengar. Genom en så kallad spelrobot satsas sedan de investerade pengarna i sportspel och investerarna påstås vara garanterade en vinst på 25 procent.

Kruxet är att Skatteverket inte hittat någon verksamhet på Seychellerna:

– Skatteverket har inte hittat något som visar att det finns en faktisk verksamhet i det bolag som har registrerats på Seychellerna, säger skatteutredare Gunnar Ihrén under fredagen.

Skatteverket anser att det Stefan Sandström gör ska betraktas som en enskild firma. Det innebär att han som person är juridiskt ansvarig för företagets ekonomi. De menar också att verksamheten bedrivs i Sverige. Detta ­eftersom han har slutit avtal med svenska kunder och Kambua har en svensk adress på avtalen. Därför ska Stefan Sandström beskattas för inkomst av näringsverksamhet, enligt Skatteverket.

I omprövningsbeslutet slår myndigheten fast att ”det inte bedrivs någon verksamhet i Kambua ­International Ltd, Seychellerna, utan att bolaget endast registrerats för att insynen i ett sådant bolag i princip är obefintlig och för att därigenom dölja överförda medel.”

Så sent som på torsdagen sade Stefan Sandström till Barometern att mjuk­varan används i bolaget och att den ”scannar av spelmarknaden och lägger ett trade varje dag”. Men till Skatteverket har han sagt att mjukvaran håller på att utvecklas och inte kommer att tas i bruk förrän i januari 2018.

Sandström har visat upp ett avtal för myndighetens granskare som enligt ­honom bevisar att mjukvaran håller på att utvecklas. Men äktheten ifrågasätts av Skatteverket eftersom avtalet är daterat långt före bolaget i Seychellerna registrerades.

Skatteverket konstaterar vidare att de utbetalningar som har gjorts till kunder endast är uttag av deras eget insatta kapital.

I kontakterna med myndigheten har Stefan Sandström också medgivit att det inte har betalats ut ­någon avkastning eller vinster till kunderna.

Granskningen visar att han har gjort utbetalningar till sig själv av investerarnas pengar. Mellan januari 2014 och april 2016 rör det sig om drygt sex miljoner kronor som har förts över från Kambuas bankkonto i Hong Kong till Sandströms privata bankkonto i Sverige. Han hävdar att miljonöverföringarna handlar om lån, men Skatteverket skriver att det inte spelar någon roll och att pengarna ­sedan har använts för privat bruk.

Annons
Foto: Suvad Mrkonjic
Foto: Suvad Mrkonjic

”Sedan 2011 äger jag produkten, en mjukvara som scannar av spelmarknaden och lägger ett trade varje dag, i går var det AIK–Tingsryd och dagen innan var det colombiansk division 2-fotboll.”

Kambua Internationals ägare om spelroboten, här beskriven som produkten, till Barometern torsdagen den 28 september 2017.

Från 17 mars 2017, där Stefan Sandström själv medger att mjukvaran, spelroboten, ännu inte har använts.

Rasmus JeppssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons