Annons
Kalmar • Publicerad 24 juni 2003

Kalmar. När Barometern-OT talar med Skattemyndigheten i Kalmar om detta, verkar det vara ett nytt fenomen.

- Vad jag vet är det inte så många som hyr ut till studenter på det här sättet. Men visst, antalet studenter har ökat kraftigt de senaste åren, så visst kan det vara så, säger Kjell Åkesson, chef på Skattekontoret.

Annons

På Öland går ni hårt åt stuguthyrarna. Men om man tänker på vilka summor en uthyrare här kan få in på ett år genom att hyra ut till studenter, borde väl folket i Kalmar granskas lika hårt?

- Ja, vi försöker ju kontrollera dem som hyr ut sina bostäder sommartid även här i Kalmar. Vi kollar igenom register för förmedlingar och liknande. Vi försöker berätta att det finns en kontroll, men vårt system bygger ju på ärlighet och solidaritet.

Kan man kontakta er om man misstänker att ens hyresvärd inte deklararerar för hyresinkomsterna?

- Absolut, vi har rutiner för det. Det händer ofta att vi får tips om folk som skrutit om sina fördelaktiga extrainkomster. Då gör vi en extra kontroll och ber personen med utgångspunkt den nya informationen, att redovisa alla sina inkomster.

Eftersom inte alla studenter folkbokför sig i Kalmar, är det svårt för att systematiskt gå igenom misstänkta fall.

- Om en ny person folkbokför sig i en enfamiljsfastighet, kan det fungera som en signal till granskaren. Uppgifter om bostadsbidrag hamnar inte hos oss, annars hade det varit ett sätt att kontrollera svarta kontrakt.

SARAH NYLUND

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons