Annons

Sjukskrivningar ökar

Är det alkoholen som ligger bakom de höga sjukskrivningstalen? Bag-in-box-vinerna kom 1996 då kvinnor började dricka alltmer. Vid samma tid skedde en markant ökning av långtidssjukskrivningarna bland medelålders kvinnor. Flera studier visar på sambanden.
Kalmar • Publicerad 19 december 2003
Bag-in-box-vinerna svarar för 50 procent av Systembolagets vinförsäljning i dag. Foto: Sonja Palm
Bag-in-box-vinerna svarar för 50 procent av Systembolagets vinförsäljning i dag. Foto: Sonja PalmFoto: 

Redan 1993 visade Marianne Upmark tillsammans med en kollega på försäkringskassan i Stockholm att alkoholproblematik kan vara en viktig orsak till sjukskrivningar och förtidspensioneringar.

Hon visade också att detta nästan alltid döljs i läkarintyg och läkarutlåtanden som ligger till grund för sjukskrivningar och förtidspensioneringar.

Annons

Dolt problem

Marianne Upmark arbetar i dag vid Samhällsmedicin inom Stockholms läns landsting. Fortfarande är alkoholen ett verkligt men dolt problem i sjukskrivningsstatistiken, hävdar hon.

Patienter söker för ryggont, magkatarr, frakturer med mera, men att alkoholen skulle vara en bakomliggande orsak nämns inte, menar hon. Patienten döljer det och läkaren ser inte orsaken. Eller förstår han utan att ta tag i det.

Går i trender

Hälsoproblem går i trender, enligt tidskriften Alkohol och narkotika. I slutet av 1980-talet var det belastningsskador som gällde, i mitten av 1990-talet och fram till i dag är det utbrändhet som gäller, även om man inte använder den diagnosen.

Alkoholproblem har dock aldrig varit en trend, tvärtom är problemen mer eller mindre osynliga.

Marianne Upmark anser att försäkringskassan och Riksförsäkringsverket bidrar till att alkoholens roll inte synliggörs på grund av att missbruksbehandlingar anses vara socialtjänstens bord.

Sambandet mellan högkonsumtion av alkohol och hög sjukfrånvaro eller förtidspension är säkerställt genom flera studier, enligt Upmark.

Får inte den hjälp de behöver

Att alkoholen inte är synlig

Annons

i sjukskrivningssammanhang har flera negativa aspekter, skriver Marianne Upmark. Bland annat får inte människor med alkoholproblem den hjälp de behöver.

Jan Målberg är försäkringschef på försäkringskassan i Kalmar. Han säger att man inte har diskuterat alkohol-långtidssjukskrivningar över huvud taget.

- Jag har inte sett de här studierna, men jag skulle aldrig våga drista mig till att säga att de medelålders kvinnor som är långtidssjukskrivna har en alkoholproblematik i botten. I alla fall dyker vi inte på dem eftersom man inte kan utläsa detta

i deras diagnoser.

"Jag blir nästan rädd"

Jan Målberg menar att det är svårt att tro att de medelålders kvinnor som är långtidssjukskrivna skulle vara det på grund av alkoholberoende.

- Jag blir nästan rädd när jag tänker på det. Dessa kvinnor som ofta arbetar inom vården där man minskat på perso-

nal och arbetsledare och där arbetet blivit slitigare, att

säga att deras sjukskrivningar skulle bero på ett ökat alkoholintag, det vill inte jag gå med

på.

Pia Andersson Hobert
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons